Tender za Telekom u 2015. godini

Premijer Aleksandar Vučić o privatizaciji Telekoma. (Tanjug, 3.8.2014. godine)
„Telekom će ići na tender 2015. godine, a nadamo se ceni od dve milijarde, ali je i milijardu i po evra sasvim zadovoljavajuća cena.“
Predsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je u avgustu prošle godine da će javno preduzeće “Telekom Srbija” u 2015. godini sigurno započeti proces privatizacije i da će biti raspisan poziv na koji će potencijalni kupci moći da se jave. To je i učinjeno, te je Vlada Srbije 5. februara 2015. godine napravila prvi korak i raspisala tender za izbor privatizacionog savetnika. Na poziv se javila jedino francuska komapnija “Lazard”, u kojoj kao saradnik radi i bivši ministar, potpredsednik Vlade i visoki funkcioner DS-a Božidar Đelić.
Međutim, nakon privatizacionog postupka i sprovedenog tendera, javnost je obaveštena da je šest komapnija poslalo obavezujuće ponude za kupovinu dela akcija Telekoma Srbije. Tom prilikom ministar telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da se neuspešna prodaja iz 2011. godine ne sme ponoviti.
Posle otvaranja pristiglih ponuda, Vlada se suočila sa nedovoljno dobrim ponudama, a premijer Vučić je javnosti saopštio da se Telekom neće prodavati. O detaljima ponude nije govorio, a najavio je i da sledi angažovanje “profesionalnog menadžmenta”, po uzoru na Železaru Smederevo.
S obzirom na to da je premijer Vučić obećao da će država u toku 2015. godini raspisati tender za prodaju Telekom, što je učinjeno, obećanje predsednika Vlade ocenjujemo kao ispunjeno.