Tajno o javnom

Direktor JKP Čačak o ugovoru sa austrijskom kompanijom o osnivanju zajedničkog preduzeća. (Čačanske novine, 24. 3. 2009. godine)
„U ovom ugovoru apsolutno ne postoji nikakva klauzula o tajnosti pregovora između grada i kompanije Energi Komfort.“

Iznenadno potpisivanje ugovora između grada Čačka i austrijske kompanije Energi Komfortu martu 2009. godine izazvalo je pravu buru u javnosti. Zamenik gradonačelnika Saša Obradović (DSS) potpisao je pred novinarima Ugovor o namerama u kome se kaže da su ugovorne strane saglasne da postoji obostrani interes za osnivanje zajedničkog preduzeća prema principima privatno-javnog preduzeća, sa ciljem snabdevanja grada Čačka toplotnom energijom. Čačak je u novo zajedničko preduzeće trebalo da unese sve ono što poseduje JKP Grejanje (kapital, imovinu, potrošače), a firma iz Beča da pruži znanje.

Mediji su odmah saznali da je ugovorom predviđena tajnost pregovora, iako se radi o javnoj imovini, odnosno imovini svih građana Čačka. I pored tog otkrića i više puta postavljenog pitanje zašto je to urađeno direktor JKP „Čačak“ Petar Domanović negirao je da u potpisanom dokumentu postoji klauzula o tajnosti pregovora.

Takva stavka je, međutim, postojala u tački 6. navedenog ugovora.

„Tačka 6: Grad Čačak i Energi Komfort će sve podatke iz pregovora držati tajno.“

Ugovor o namerama između JKP za grejanje „Čačak“ i firme Energi komfort

Nakon tog saznanja odbornici Skupštine grada su samo dve nedelje kasnije proglasili potpisani ugovor o namerama ništavnim jer grad nikada nije ovlastio nijednog funkcionera da vodi pregovore sa bilo kim, niti da bilo šta potpisuje. Istinomer izjavu direktora JKP Čačak ocenjuje sa „kratke noge“ jer je svesno pokušao da obmane javnost o sadržini ugovora.