Tačno 35 poslanika ne učestvuje u delu rada skupštine

Predsednica Skupštine Srbije o broju poslanika koji bojkotuju rad parlamenta. (RTS, 14. 4. 2019.)
“Tačno 35 poslanika povremeno neće da učestvuje u delu rada Narodne skupštine Republike Srbije.”

Dan nakon što su 13. aprila na protestu “Svi kao jedan – Jedan od pet miliona” u Beogradu saopšteni zahtevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima RTS-a i RTV-a, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je neistina da u parlamentu nema dijaloga vlasti i opozicije. 

*
Maja Gojković / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Gostujući na RTS-u, Gojković je rekla da i dalje ima dijaloga između poslaničkih grupa koje podržavaju Vladu Srbije i “većeg dela opozicije koji učestvuje u radu” i dodala:
“Naravno da se mnogo buke diže oko toga što tačno 35 poslanika povremeno neće da učestvuje u delu rada Narodne skupštine Republike Srbije, što nikako ne predstavlja niti bojkot skupštine, niti je znak da nema dijaloga između poslanika i poslaničkih grupa koje podržavaju rad vlade i onih koji kažu za sebe da su opozicija.”
Da li, međutim, zaista 35 opozicionih poslanika bojkotuje rad parlamenta, odnosno, kako to kaže Maja Gojković, “povremeno neće da učestvuje u delu rada Narodne skupštine”? 
Istraživanje koje je u martu ove godine sprovela organizacija CRTA, pokazuje da su skupštinske rasprave u plenumu prošlog meseca protekle bez prisustva većine poslanika iz redova opozicije i to usled bojkota opozicije koji je pokrenut početkom godine. Većina poslanika opozicije je, takođe, nastavljala rad izvan plenuma, držeći konferencije za medije kao svojevrsni “paralelni parlament” na kome su komentarisali predloge zakona u proceduri, predstavljali svoje amandmane i informisali građane o aktuelnostima.
Anketiranjem poslanika, CRTA je došla i do drugačije cifre od one koju je navela predsednica parlamenta kada je govorila o broju poslanika koji ne učestvuju u delu rada skupštine. Naime, istraživanje ove organizacije pokazalo je da od februara ove godine 55 od 88 narodnih poslanika koji ne pripadaju vladajućoj većini, učestvuje u bojkotu parlamenta, uključujući bojkot plenarnih zasedanja i/ili sednica skupštinskih odbora. 
Na drugoj strani, ukupno 33 poslanika koji ne pripadaju vladajućoj većini regularno učestvuje u radu parlamenta. Reč je o poslanicima Srpske radikalne stranke, delu poslanika iz grupe LDP-LSV-SDA, kao i delu poslanika koji ne pripadaju poslaničkim grupama.
*
Istraživanje CRTE o broju poslanika koji bojkotuju parlament

Kao razloge za stupanje u bojkot, poslanici su naveli nezadovoljstvo radom parlamenta, demokratskim deficitom, zloupotrebom i kršenjem parlamentarnih procedura, solidarnost sa drugim poslanicima, ali i solidarnost sa građanima koji mesecima protestuju na ulicama širom Srbije.

Međutim, iako učestvuju u bojkotu parlamenta, poslanici ne dele jednak entuzijazam kada je reč o efikasnosti bojkota u borbi protiv demokratskog deficita, navodi se u istraživanju CRTE. Naime, dok neki smatraju da je podsticanje dijaloga sa vladajućom većinom efikasniji put za povratak demokratije u institucije, drugi poslanici zalažu se za radikalniji pristup bojkotu, poput vraćanja svih mandata poslanika opozicije. 
Kada je reč o odnosu građana prema bojkotu parlamenta, istraživanje CRTE iz marta ove godine pokazalo je da bojkot parlamenta kao oblik političke borbe podržava tek devet odsto građana, iako 24 odsto njih podržava proteste “1 od 5 miliona”. Veći je procenat građana koji podržavaju javnu debatu sa neistomišljenicima – 34 odsto, odnosno uopšte ne podržavaju političku borbu van institucija – 39 odsto. 
Dakle, kao što smo videli iz istraživanja CRTE, netačno je da veći deo opozicije učestvuje u radu parlamenta, kao što kaže predsednica Skupštine Srbije. Upravo je suprotno – većina poslanika opozicije bojkotuje plenarna zasedanja i/ili sednice skupštinskih odbora. Dalje, u bojkotu parlamenta učestvuje 55 od 88 narodnih poslanika koji ne pripadaju vladajućoj većini, a ne 35 poslanika, kao što to tvrdi predsednica skupštine. Stoga Maja Gojković za izjavu da “tačno 35 poslanika povremeno neće da učestvuje u delu rada Narodne skupštine Republike Srbije”, dobija ocenu “neistina”. 
Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević