Svedoci saradnici, javite se!

Predsednik SNS o tome kako bi Bogoljubu Kariću i drugim zainteresovanima trebalo dati status svedoka saradnika. (Alo, 21. 11. 2010. godine)
„Ako Čume može da bude zaštićeni svedok, ja nudim i drugim ljudima da budu zaštićeni svedoci, da saznamo konačno šta se sve radilo u Srbiji.“

Govoreći o svojoj novosklopljenoj koaliciji sa Pokretom „Snaga Srbije“ čiji se predsednik Bogoljub Karić nalazi u bekstvu zbog poternice koju je za njim raspisalo tužilaštvo, lider naprednjaka je izjavio da nudi status svedoka saradnika svima koji su spremni da kažu „šta se sve radilo u Srbiji“. Nikolić objašnjava da je za to potrebna smena vlasti.

Međutim, status svedoka saradnika se ne deli tek tako, već je on precizno propisan Zakonikom o krivičnom postupku, Zakonom o programu zaštite učesnika u krivičnom postupku i Pravilnikom o načinu sprovođenja Programa zaštite učesnika u krivičnom postupku u zavodima za izvršenje zatvorskih sankcija. Ingerencije za davanje statusa svedoka saradnika su u nadležnosti tužilaca, a ne političara.

„Svedok saradnik, prema ZKP, ne može da bude osoba koja je osuđena kao organizator kriminalne grupe, niti oni koji su osuđeni na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina. Status svedoka saradnika osuđenom daje se po proceni javnog tužioca i da bi ta osoba u slučaju da taj status dobije stekla pravo da joj kazna naknadno bude smanjena na polovinu, pa čak više.“

portparol Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić, Tanjug, 3. 1. 2010. godine

Nema sumnje da je Nikolić upoznat kakva je procedura i ko je nadležan za dodeljivanje statusa svedoka saradnika jer je u više navrata govorio da „tužiocima niko ne može da naređuje“ i da oni treba da budu „apsolutno slobodni u svom radu“. Da li je Nikolić to zaboravio ili je samo pribegao marketinškom triku, tek izjava je pre svega neodgovorna, a onda i neistinita.