Svarovski gradi…a nikako da počne

Bivši ministar ekonomije o izgradnji fabrike Svarovski u Subotici. (Večernje novosti, 18. 11. 2011. godine)
„Svarovski u decembru (2011.) počinje sa pripremama za izgradnju fabrike u Subotici, na zemljištu koje će joj dati grad.“

Pošto je potpisan Memorandum o razumevanju o izgradnji fabrike Svarovski u Subotici, tadašnji ministar ekonomije najavio je skori početak priprema za gradnju.

Dodela građevinskog zemljišta u Subotici, na kojoj bi trebalo da bude izgrađena fabrika svetski poznatog proizvođača kristala, usledila je četiri meseca kasnije (20. marta 2012. godine). Ugovor o otuđenju građevinske parcele u Privrednoj zoni Mali Bajmok u korist kompanije Svarovski potpisao je u Beogradu, tadašnji gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i član menadžmenta kompanije Markus Lagnes Svarovski, a tom događaju prisustvovali su i bivši predsednik Srbije Boris Tadić i bivši premijer Vlade Mirko Cvetković. Austrijska kompanija, time je postala vlasnik parcele površine 7,9 hektara bez ikakve naknade lokalnoj samoupravi Subotice.

No, ni nakon potpisivanja ugovora izgradnja fabrike nije mogla da započne jer je tek u julu 2012. lokalna samouprava završila komunalno opremanje građevinskog zemljišta, tačnije izgrađeni su prilazni putevi, vodovodna i kanalizaciona mreža i tek tada su stvoreni svi preduslovi za početak gradnje objekta od 15.000 kvadrata. Pa, iako je tada sve pripremljeno za izgradnju, do podizanja proizvodnog pogona Svarovski u Malom Bajmoku nije došlo do kraja 2012. godine.

Sredinom januara 2013. opet se aktuelizuje priča o fabrici svetskog lidera u proizvodnji kristalnog nakita. Sadašnji ministar finansija i privrede ponovo najavljuje početak izgradnje fabrike za jun i zapošljavanje 550 radnika, nakon što je u Beču razgovarao sa čelnicima austrijske kompanije.

I površni poznavaoci srpske administracije znali bi da u roku od mesec dana od potpisivanja memoranduma (koji samo otvara mogućnost da se potpiše ugovor o saradnji) nije moguće da dođe do pripremnih radova, a naročito ministar kojem je to resor. Ćirić nije vodio računa o tome, te dobija ocenu „neispunjeno“.