Svaka biografija biće dostupna javnosti

Premijer Aleksandar Vučić o konkursima u javnim preduzećima. (Tanjug, 31.8.2014. godine)
„Pred nama je mnogo reformi koje moramo da sprovedemo sad, i kao što sam govorio imaćete uvid u svaku biografiju i možete i sami da procenjujete i ocenjujete.“
Predsednik Vlade Aleksandar Vučić obećao je da će svi konkursi u javnim preduzećima biti transparentni i da će javnost imati uvid u svaku biografiju javnih funkcionera koje Vlada bude postavljala na odgovorna mesta u javnim preduzećima.
Pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića pokrenuo je akciju “Biografije na sunce”, u kojoj od Generalnog sekretarijata Vlade zahteva da objavi biografije 160 javnih funkcionera, među kojima su biografije direktora EMS-a Nikole Petrovića, kao i biografija direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića.
S obzirom na to da je Generalni sekretarijat Vlade Srbije odbio da dostavi tražene biografije, pod izgovorom zaštite privatnosti, pokrenut je postupak pred Upravnim sudom, koji je do sada doneo sedam presuda, kojima se nalaže davanje biografija na uvid javnosti. Najnovija presuda u nizu doneta je 19. februara ove godine i sud je Vladi naložio da objavi radnu biografiju direktora EMS-a Nikole Petrovića.
Vlada Srbije nije postupila ni po jednoj presudi Upravnog suda, zbog čega obećanje premijera Aleksandra Vučića ocenjujemo kao neispunjeno
Postavlja se pitanje kako je moguće da je Vlada Republike Srbije, tj. izvršna vlast, zanemaruje i ignoriše pravosnažne presude sudskih organa. Zašto Vlada, koja je kao svoje primarne ciljeve postavila transparentnost, odgovornost i borbu protiv korupcije, odbija da objavi biografije onih kojima je ukazala poverenje? Zar slobodan pristup informacijama od javnog značaja nije preduslov za suzbijanje korupcije, ali i zakonsko pravo svih građana Republike Srbije?
Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.