Sunce će ogrejati školu i starački dom

Član kikindskog Opštinskog veća za energetiku o ugradnji solarnih kolektora. (Radio Kikinda, 5. 7. 2012. godine)
„Do jeseni će kolektori biti postavljeni na oba objekta (Gerontološki centar i O.Š. „Jovan Popović) i osim za sanitarnu vodu služiće i za grejanje.“

Početkom jula potpisan je ugovor o sufinansiranju solarnih kolektora za zagrevanje sanitarne vode između Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i Gerontološkog centra i osnovne škole „Jovan Popović“ iz Kikinde, a njihova montaža trebalo da bude završena do početka jeseni. Tadašnji član Opštinskog veća za energetiku Karolj Damjanov rekao je da su projekti za ova dva objekta završeni i da obe investicije ukupno koštaju 5,9 miliona dinara od čega će pokrajina dati 800 hiljada dinara, a ostatak lokalna samouprava.

Prema saznanjima Istinomera u Gerontološkom centru sistem solarnih kolektora priključen je tek početkom decembra. Oni se trenutno koriste isključivo za zagrevanje potrošne vode, bojlere, mašine za pranje sudova i ostale potrebe u kuhinji, ali ne i za grejanje prostorija.

Što se tiče O.Š. „Jovan Popović“ direktorka Dragana Radan kaže da je u toku tender za izvođača radova i da se nadaju da će montaža solarnih panela biti urađena na proleće. Prema njenim rečima, problem je bio novac, ali sada je u potpunosti finansijski zaokružena investicija.

Posao se odvija znatno sporije nego što je obećao Damjanov, a zimu su obe ustanove dočekale bez najavljenog grejanja. Zbog toga Istinomer mu daje ocenu „neispunjeno“.