Struja od borskog sunca

Bivši ministar energetike o izgradnji solarne elektrane u Boru. (Beta, 14. 6. 2010. godine)
„U okolini Bora uskoro počinje izgradnja prve elektrane solarne energije u Srbiji.“

U vreme kampanje za lokalne izbore u Boru, juna 2010, ministar rudarstva i energetike je najavio da će u tom gradu uskoro početi da se gradi prva elektrana koja će koristiti sunčevu energiju za dobijanje struje. Prema njegovim rečima, Bor je odabran jer je jedan od gradova sa najviše sunčanih dana u godini.

„Naš je plan da ova elektrana, prva takve vrste u Srbiji, bude smeštena na 450 hektara jalovišta koja se nalaze u krugu Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Elektrana će biti snage 100 megavata i njena izgradnja će ići korak po korak. Očekujemo da vrlo brzo, pošto su interes za ovaj posao pokazale kompanije iz Belgije, Italije, Švajcarske i Kanade, počnemo da postavljamo prvi solarni panel. Ako se ima u vidu da jedan megavat ovako čiste energije košta oko 2,5 miliona evra, proizlazi da je reč o kapitalnoj investiciji teškoj oko 250 miliona evra.“

Večernje novosti, 15. 6. 2010. godine

Odmah nakon Škundrićeve izjave pojavile su se računice stručnjaka koje su govorile da je tako nešto nemoguće izvesti. Naime, dozračena sunčeva energija u idelanim slučajevima (kada nema oblaka i prašine ili kada zraci upadaju pravo na fotoelektrične ćelije) iznosi oko 1000W po kvadratnom metru. Solarne ćelije u stanju su da najviše 10 odsto te dozračene energije pretvore u u električnu energiju. To znači da je mogući stepen iskorišćenja oko 0,1 odsto, odnosno da se iz jednog kvadratnog metra ćelije može dobiti samo 100W (0,1×1000=100W). Prema tome, da bi se dobila snaga od 100MW, kao što je Škundrić obećao, potrebno je fotoelektričnim ćelijama pokriti čitavih 1.000.000 kvadratnih metara.

Da li je nerentabilnost, neizvodljivost ili nešto treće razlog, tek ni posle godinu i po dana od obećanja nema nagoveštaja da će početi da se gradi solarna elektrana u Boru.

Istinomer zato obećanje ministra Škundrića ocenjuje sa „ni započeto„.

Dok Bor čeka, drugi grade

Dok o borskoj elektrani nema nikakvih vesti, stiglo je nekoliko najava o izgradnji solarnih postrojenja na drugim lokacijama. Italijanska kompanija Multienerdži počela je u avgustu 2011. da gradi elektranu u selu Merdare kod Kuršumlije, a kineski investitori počeće su izgradnju elektrane u Vranju na proleće 2012. godine. Da nisu samo stranci zainteresovani za tu vrstu postrojenja, dokazuje i to što supredstavnici Elektroprivrede Srbije, „Dunav osiguranja“ i Opštine Čajetina krajem jula postavili kamen temeljac za solarnu elektranu na Zlatiboru. 

Naslovna fotografija: FoNet / Nenad Ðorđević