Strategija spasava žene

Državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike o strategiji suzbijanja nasilja nad ženama. (Beta, 16. 12. 2010. godine)
„U januaru će biti usvojena Nacionalna strategija za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Srbiji..“

Izrada Strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama trebalo bi da obezbedi bolju međusektorsku saradnju u domenu borbe protiv tog problema i najavljena je još početkom prošle godine.

„..u pripremi je Nacionalna strategija za borbu protiv nasilja.“

državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević, Tanjug, 3. 3. 2010. godine

Januar je došao, a Strategija nije usvojena. U međuvremenu žene su i dalje žrtve porodičnog nasilja. Samo je u martu 2011. godine, ubijeno šest žena, a od početka godine 11.

Konačno, Strategija je donesena u aprilu.

„Direktor Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Republike Srbije Milivoje Mihajlović saopštio je da je Vlada na današnjoj sednici usvojila Nacionalnu strategiju za sprečavanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima. Mihajlović je na konferenciji za novinare, održanoj posle sednice Vlade, ukazao na to da je ova strategija inicijalni i usmeravajući dokument u izgradnji kvalitetnog sistema za sprečavanje i suzbijanje ove vrste nasilja.“

sajt Vlade Srbije, 1. 4. 2011. godine

Imajući u vidu da je Strategija trebalo da bude usvojena mnogo ranije i da je još žena nastradalo, Istinomer državnoj sekretarki daje ocenu „neispunjeno obećanje“.