Strani investitori za dve godine zaposlili 150 hiljada ljudi

Predsednik opštine Obrenovac o otvaranju novih radnih mesta u subvencionisanim kompanijama. (Tviter, 22. oktobar 2016. godine)
“Od 2014. godine širom Srbije 150 hiljada radnih mesta od toga 1.370 u Obrenovcu, 2.650 u Smederevu, juče 2.500 u Kruševcu..”

Bajku o hiljadama otvorenih radnih mesta u subvencionisanim stranim kompanijama širom Srbije, preuzeo je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković. On je u svojoj proceni da su u prethodne dve godine strane kompanije otvorile 150 hiljada radnih mesta nadmašio čak i  bivšeg šefa poslaničke grupe SNS-a Zorana Babića koji je izgleda probio led sa  brojkom od 120 hiljada novozaposlenih.

Čučković je svojim tvitom reagovao na izjave Bogdana Petrovića, savetnika za strana ulaganja koji se zapitao da li su te subvencije isplative ili ne.

„Nema sistema. Daju se pare, recimo za razvoj Beograda, Novog Sada i to ogromne pare. Postavlja se pitanje čitavog niza opština u Srbiji gde je jako teška situacija, gde nemate fabrike i zapošljavanje. Tu subvencija nema“, kazao je Petrović za televiziju N1.

Odmah potom Čučković je na svom tviteru prokomentarisao da onima koji kritikuju smeta uspeh koji se postiže državnim podsticajima. 

*
Foto: Printscreen

Istina je međutim sasvim drugačija. Prema ugovorima o dodeli podsticajnih sredstava Komisije za kontrolu državne pomoći, od 2014. godine do septembra 2016. predviđeno je otvaranje nešto više od 20 hiljada radnih mesta. Prema podacima koje je Istinomer dobio od Centralnog registra za obavezno socijalno osiguranje, u ovom periodu posao je u tim kompanijma dobilo oko 11 hljada radnika. Dakle, niti je u Meiti zaposleno 1.370 radnika, kako je to u svom tvitu kazao Čučković, niti je u nemačkoj kompaniji „Kromberg&Schubert“ sa kojom je pre 4 dana potpisan ugovor o izgradnji fabrike u Kruševcu  zaposleno 2.500 radnika. U Kruševcu će se to, ako sve bude urađeno po ugovoru, desiti tek za nekoliko godina, po završetku investicionog ciklusa, a u Obrenovcu – nikada, jer je ugovorom predviđeno zapošljavanje 770 radnika.

 
Istinomer se u svojim tekstovima zalaže za objektivnost, odgovornost za javno izgovorenu reč, apelujemo na političare da svoje izjave odmere i provere pre nego što ih upute javnosti. Često imamo utisak da se zalažemo za zdrav razum. U izjavi Miroslava Čučkovića ničeg od ovog nema. Nije odgovorno da lider jedne opštine u Srbiji tako olako iznosi podatke koji su svetlosnim godinama daleko od istine. NIje odgovorno ni da se na svaku kritiku politika Vlade Srbije ljudi diskredituju tako što se proglašavaju nestručnim, niti je odgovorno da se po ko zna koji put građani Srbije dovode u zabludu kada je reč o otvaranju novih, subvencionisanih, radnih mesta.

Dakle, prema svim dostupnim i zvaničnim informacijama prošla Vlada Aleksandra Vučića potpisala je ugovore sa oko tridesetak stranih kompanija. Sa njima je dogovorila otvaranje 20.767 radnih mesta, a do sada je realizovano 11 hiljada. Zbog svega što smo naveli – izjava Miroslava Čučkovića dobija ocenu “kratke noge”.