Stopa siromaštva 2017. manja nego 2006. godine

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku o stopi siromaštva. (Tanjug, 23. 10. 2018. )
„Podaci o apsolutnom siromaštvu u Srbiji koji se mere po uporednoj metodologiji pokazali su da je stopa siromaštva u našoj zemlji smanjena sa 8,8 odsto, koliko je iznosila 2006. godine na 7,2 odsto koliko je bila 2017. godine.”

Na panelu posvećenom borbi protiv siromaštva i nejednakosti, u okviru Ekonomskog samita Srbije, ministarka Slavica Đukić Dejanović nije propustila da ukaže na to koliko je Vlada posvećena radu na smanjenju siromaštva i unapređenju položaja svih građana. Ona je izjavila da je stopa siromaštva prošle godine smanjena na 7,2 odsto u odnosu na 2006. kada je iznosila 8,8 odsto.

*
Ministarka Slavica Đukić Dejanović / Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Iste podatke nekoliko dana ranije saopštila je i Vlada Srbije, uz tvrdnju da se “od 2014. godine do danas beleži konstantan pad stope siromaštva u Srbiji”. Na saopštenje Vlade, saopštenjem su reagovali Pokret slobodnih građana i Građanski blok 381, u kom tvrde  da vladajuća koalicija obmanjuje građane kada kaže da je stopa siromaštva smanjena od kako je na vlasti Srpska napredna stranka. 

“Najveća stopa siromaštva zabeležena je 2014. godine (7.6 odsto) i direktno je povezana sa protivustavnim smanjenjem penzija i nakon toga nema nikakvih bitnih promena”, saopštili su sredinom ovog meseca Pokret slobodnih građana i Građanski blok 381.
Da li i ko obmanjuje javnost, odnosno da li je tačna tvrdnja ministarke Slavice Đukić Dejanović da je stopa apsolutnog siromaštva smanjena sa 8,8 odsto, koliko je iznosila 2006. godine, na 7,2 odsto, kolika je bila 2017. godine?
Pre nego što pređemo na cifre, treba objasniti da se apsolutno siromaštvo meri na osnovu potrošnje domaćinstva, odnosno da je ispod linije siromaštva onaj deo građana koji ima potrošnju nedovoljnu za zadovoljenje osnovnih životnih potreba.  
Prema podacima iz publikacije Evropske mreže protiv siromaštva (EAPN Srbija) “Praćenje siromaštva u okviru razvojne agende UN do 2030.godine”, a u kome su korišćeni i podaci vladinog Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, brojke koje je iznela ministarka Đukić Dejanović nisu netačne, ali nisu ni potpune.
Naime, istina je da je 2006. stopa apsolutnog siromaštva iznosila 8,8 odsto, kao i to da je prošle godine taj procenat bio nešto niži, odnosno 7,2 odsto. Izraženo novcem, to znači da je 2017. linija apsolutnog siromaštva iznosila 12.045 dinara po potrošačkoj jedinici, što znači da je 7,2 odsto stanovništva mesečno trošilo manju sumu od navedene.
Ministarka Đukić Dejanović izbegla je, međutim, da kaže da je u posmatranom razdoblju od 2006. do 2017. godine bilo perioda kada je stopa siromaštva bila i niža od one kojom se ona hvali. Naime, najniža stopa siromaštva bila je 2008. godine kada je iznosila 6,1 odsto, pokazuju izveštaji, koji se mogu naći i na sajtu Vlade. Naredne, 2009. godine, stopa siromaštva iznosila je 6,6 odsto, a ista je bila i 2011. U godini kada je SNS preuzela vlast, 2012, stopa siromaštva bila je 6, 3 odsto, što je i dalje manje od procenta kojim Đukić Dejanović hvali rad sadašnje Vlade. 
*
Podaci o siromaštvu Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije

Istinomer je pitao ministarku da li je upoznata sa tim da je stopa siromaštva bila na najnižem nivou 2008. godine, a iz njenog kabineta stigao je sledeći odgovor:

“Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof.dr Slavica Đukić Dejanović je u navedenoj izjavi napravila poređenje između prvih dostupnih podataka za 2006. godinu u vezi sa smanjenjem siromaštva u Srbiji i poslednje dostupnih podataka za 2017. godinu.”

Za detaljnije informacije uputili su nas na Tim Vlade Srbije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, a upravo na toj adresi Istinomer je i pronašao gore navedene podatke.

Dakle, tačno je, kao što je ministarka rekla, da je u odnosu na 2006. stopa apsolutnog siromaštva u 2017. smanjena na 7,2 odsto. Međutim, kako smo videli iz izveštaja, najniža stopa siromaštva – 6,1 odsto, bila je 2008. godine, kada Srpska napredna stranka nije bila na vlasti. Takođe, siromaštvo je bilo manje i 2009, 2011. i 2012. godine. Zbog svega navedenog i zbog izostavljanja bitnih podataka koji značajno menjaju sliku o stopi siromaštva u Srbiji, Slavica Đukić Dejanović dobija ocenu “zloupotreba činjenica“. 
Naslovna fotografija: FoNet/ Zoran Mrđa