Stop huliganima!

Republički javni tužilac o zabrani navijačkih grupa. (Glas javnosti, 2. 10. 2009. godine)
„Podneo sam zahtev MUP-u Srbije za zabranu organizovanog okupljanja, organizovanog odlaska i organizovanog prisustva na sportskim utakmicama navijačima Crvene Zvezde, Partizana i Rada. Zabraniće se i njihovo okupljanje u gradu.“

Zahtev tadašnjeg v.d. republičkog javnog tužioca usledio je posle brutalnog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu septembra meseca 2009. godine. Radovanović je objasnio „da se ne radi samo o ‘Grobarima’ i ‘Delijama’, već je reč o nizu navijačkih grupa i grupica koje se bave kriminalom, a koriste slobodno vreme da se okupe po gradu i da nekog ubiju ili pretuku“. Tužilac je dodao da je protiv svih pokrenut veliki broj krivičnih postupaka i podneto mnogo krivičnih prijava u vezi drugih događaja.

“Videćemo da li su pokrenuti, da li su u nekom zapećku i ako jesu, ko stoji iza toga. Tražiću da se ispita odgovornost sudija, jer to može da ukaže da možda postoje intervencije za neke ljude da ne budu procesuirani.”

(Glas javnosti, 02. 10. 2009. godine)

Zahtev za zabranu tri navijačke grupe Crvene zvezde, šest Partizana i četiri grupe Rada „zbog delovanja koje je usmereno nasilnom rušenju ustavnog poretka, kršenju zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava i izazivanju rasne, nacionalne i verske mržnje” Radovanović je podneo Ustavnom sudu Srbije dve nedelje kasnije.

Međutim, sedam meseci od ubistva Brisa Tatona i najave države da će se obračunati sa huliganima i zabraniti pojedine navijačke grupe, nasilje na stadionima je nastavljeno. U sukobu navijača Crvene Zvezde na Marakani, 14. 04. 2010. godine jedan mladić je ranjen hicem u stomak. Samo dan kasnije, na stadionu Partizana, foto-reporter je pogođen zapaljenom bakljom bačenom sa tribina.

Portparol Ustavnog suda, Marina Petrić, objasnila je da je postupak za zabranu navijačkih grupa i dalje u toku.

„Taj zahtev ima prioritet u radu suda, ali ne mogu reći kada će biti odlučivano. Sud će temeljno razmotriti dokaze, ali moram reći da pojedine navijačke grupe nemaju pravni status, odnosno nisu registrovane. Zato sud mora biti pažljiv u odluci.“

(Press, 17. 04. 2010. godine)

Slobodan Radovanović nije više republički javni tužilac, a oni koje je on označio kao kriminalce i dalje su na stadionima. Ispitivanje odgovornosti sudija kojima su dodeljeni slučajevi huligana, takođe, nije pokrenuta. Svakako da dobar deo krivice ide na račun Ustavnog suda, pa Istinomer Radovanoviću daje ocenu „krenuli, pa stali“.

Novo divljanje probudilo Sud

Posle više od godinu dana pravosudnog nečinjenja, problem navijačkih grupa i nasilja na stadionima, ponovo je eskalirao. Naime, zbog divljanja srpske navijačke grupe „Ultra boys“ pre i tokom međunarodne utakmice sa Italijom u Đenovi, meč je prekinut. Fudbalskom savezu i reprezentaciji Srbije preti stroga kazna, a Ustavni sud tek sada namerava da se bavi ozbiljnim problemom.

„Ustavni sud Srbije održao je danas pripremnu sednicu povodom zahteva zamenika republičkog javnog tuzioca Slobodana Radovanovića za zabranu 14 ektremnih navijačkih podgrupa, rečeno je Tanjugu u tom sudu…Zbog obima i važnosti spornih ustavnopravnih pitanja u predmetu za zabranu ekstremnih navijačkih grupa i potrebe da se ona detaljno razjasne, na predlog sudije izvestioca, rasprava će biti nastavljena iduće sedmice.“ (Tanjug, 13. 10. 2010. godine)