Što pre bez PDV-a na bebi-opremu

Predsednica Skupštine Srbije o ukidanju PDV-a na opremu za bebe. (Press, 3. 3. 2012. godine)
„Skupština mora što pre da verifikuje peticiju kroz sopstvene procedure i dokumenta, kojima će zaista osloboditi poreza bebi opremu i mladima omogućiti bolji ekonomski položaj.“

Potpisujući u martu peticiju „Glasaj za bebe“, predsednica Skupštine Srbije je podržala ukidanje PDV za robu namenjenu najmlađima. Ona je tada istakla da je ta akcija „od suštinske važnosti za društvo“ i da bi trebalo „učiniti sve da se u Skupštini Srbije usvoji dokument kojim bi bila ograničena trgovačka marža i ukinuti PDV za hranu i opremu za bebe na teritoriji Srbije“.

Vlada je krajem tog meseca usvojila amandman na Zakon o PDV-u, a Đukić Dejanović je najavila da će ubrzo zakazati sednicu na kojoj bi izmenama Zakona bio ukinut taj porez na bebi opremu i da će predložiti da one budu prihvaćene bez rasprave, odnosno aklamacijom.

„Predložiću da se izmene tog zakona, bitnog za državu, usvoje bez rasprave, kako ne bi bilo političkih upliva i tako omogućimo da odrastanje dece bude sa što manje opterećenja za roditelje.“

Tanjug, 30. 3. 2012. godine

Opozicija, međutim, nije prihvatila njen predlog, optužujući pritom vlast da je imala četiri godine da tako nešto uradi i da sada koristi predizborni period kako bi pridobila poene za sebe.

Tako bi roditelji mogli da se nadaju nižim cenama najranije od jeseni, i to ukoliko ovaj problem bude jedan od prioriteta za novu vlast. Sa druge strane, trgovci bebi-opremom su u međuvremenu podigli cene, tako da je pitanje da li će nove cene zaista biti niže.

Zbog toga što nije uspela da sprovede svoje obećanje do kraja, Istinomer Slavici Đukić Dejanović daje ocenu “krenuli pa stali”.

Naslovna fotografija: FoNet/Božidar Petrović