Stigla fabrika za 1.200 ljudi

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade u ostavci, o novim radnim mestima u Vladičinom Hanu. (TV Pink, 10.4. 2016. godine)
„Obišli smo dva pogona i dve nove fabrike. Jedna nova fabrika je Teklas… Kada sam došao pre tri godine, Vladičin Han je bio mrtav gradić… Danas Vladičin Han vrvi od života, nade. Stigla fabrika za 1.200 ljudi, stigla fabrika za one divne žene, među njima i Violeta Ivanović.“
Premijer Srbije u ostavci Aleksandar Vučić je, govoreći o uspesima koje njegova Vlada postiže kada su u pitanju otvaranja novih radnih mesta, izjavio da je u Vladičin Han stigla fabrika za 1.200 ljudi, misleći na fabriku turske kompanije „Teklas Automotive“.    
Uvidom u Rešenje o dodeli državne pomoći kompaniji „Teklas“, zaključili smo da je ova turska kompanija u obavezi da zaposli najmanje 400, a ne 1.200 radnika. Šta više, u čitavom dokumentu broj od 1.200 radnika ne spominje se ni u kakvom kontekstu. 
Ovo rešenje, doneto 23. septembra 2015. godine i objavljeno na sajtu Komisije za kontrolu državne pomoći, decidno kaže da kompanija Teklas ima obavezu da u roku od tri godine „zaposli najmanje 400 novih radnika na neodređeno vreme, sa punim radnim vremenom“.
*
Rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći / Foto: Printscreen

U ovom dokumentu, takođe, stoji  da „Teklas“ ima obavezu da tim radnicima redovno isplaćuje zaradu, koja nije manja od minimalne plate.
Treba napomenuti i to da je Republika Srbija subvencionisala izgradnju ove fabrike u iznosu od 4 miliona i 750 hiljada evra, što je 41 odsto od ukupnog investicionog ulaganja. Ovaj novac je, kako se navodi u rešenju o državnoj pomoći, namenjen za  kupovinu fabričkih pogona i tehnologije za proizvodnju. 
Kada se iznos subvencija koje država daje za izgradnju ove fabrike podeli sa predviđenim brojem radnika dolazimo do računice da je za svakog od 400 radnika država dala po 11.875 evra.

Iako se na osnovu ovog dokumenta može zaključiti da postoji mogućnost zaposlenja za više od 400 radnika, nije jasno odakle informacija premijeru u ostavci da će ova fabrika zaposliti 1.200 ljudi. 
Istinomer je od Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja dobio podatak da broj osiguranika u toj fabrici, na obavezno socijalno osiguranje, trenutno iznosi 25. To znači da „Teklas Automotive“ zapošljava 25 radnika – 375 radnika manje nego što je predviđeno Ugovorom i 1.175 radnika manje nego što predviđa Aleksandar Vučić na osnovu nama nepoznatih kriterijuma. Zato, ova izjava Aleksandra Vučića dobija ocenu „neistina“.
Istinomer je i ranije pisao o istoj vrsti licitiranja brojem radnika povodom investicije kompanije Meita u Obrenovcu. Više funkcionera izjavljivalo je da će ova fabrika zaposliti gotovo 1.400 radnika, umesto 770, kako piše u ugovoru.