Statut umesto statuta

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica o predlogu statuta Vojvodine. Izvor: Beta, 28. septembar 2008. godine
Vladajuća većina u Vojvodini nije želela da sa opozicijom dogovara nacrt statuta, već je odlučila da iz tog procesa ‘isključi neistomišljenike’. Mi ćemo zato izaći sa svojim predlogom statuta Vojvodine, kao i sa pravnom analizom ovog nacrta koji je već predstavljen u javnosti.

Dva dana kasnije, bivši premijer je održao obećanje i predstavio DSS-ovu pravnu analizu.

Ponuđeni nacrt je korak u pravcu federalizacije Srbije i to po ugledu na ustavni sistem iz 1974. godine koji je pripremio institucionalne pretpostavke za raspad Jugoslavije. Bojim se da ovaj nacrt statuta ide u istom pravcu i sve se to čini u godini nelegalnog proglašenja nezavisnosti.

Politika, 30.09.2008. godine

Kao sporne navode se i odredbe o pokrajini kao evropskoj regiji, o mogućnosti da Vojvodina osniva svoja predstavništva u inostranstvu i potpisuje međunarodne ugovore…

Poslanici DSS-a i Nove Srbije predložili su Skupštini Srbije 28. aprila 2009. godine da po hitnom postupku razmotri njihov predlog zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini. Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić rekao je da je tim predlogom zakona data definicija Vojvodine saglasna Ustavu Srbije.

Jasno se kaže da teritoriju Vojvodine čine teritorije jedinica lokalne samouprave, što nije slučaj u nacrtu Vlade koji ponavlja odredbu iz predloga statuta Vojvodine da je teritorija Vojvodina sastavljena iz tri geografske oblasti – Srema, Banata i Bačke.

Slobodan Samardžić

Beta, 28. april 2009. godine

Urednički tim Istinomera ocenjuje ovo obećanje Vojislava Koštunice kao ispunjeno. Pored dva dokumenta o najvišem pravnom aktu pokrajine – pravne analize ponuđenog dokumenta i sopstvenog predlog statuta – DSS je uputila i amandmane na predlog Statuta koji je u Skupštinskoj proceduri.