Sprečićemo nasilje u prestonici

Predsednik Skupštine Beograda o donošenju strategije bezbednosti grada. (Večernje novosti, 29. 10. 2010. godine)
"U narednih šest meseci okupićemo eksperte iz raznih oblasti kako bi se izradila strategija u cilju sprečavanja nasilja."

Nakon nasilja na ulicama glavnog grada povodom održavanja Parade ponosa 2010, gradska skupština je 29. oktobra usvojila odluku o formiranju Komisije za izradu strategije za bezbednost u Beogradu.

„Nakon osnivanja ovog radnog tela, koje će sarađivati sa Policijskom upravom grada Beograda, u roku od šest meseci znaće se i prioriteti prestonice u borbi protiv nasilja.“

Večernje novosti, 29. 10. 2010. godine

Komisija je konstituisana početkom 2011.

„Osnove Strategije za bezbednost grada u kojoj će biti predstavljeni načini rešavanja problema bezbednosti u Beogradu, biće izrađene u roku od šest meseci – najavio je juče Dejan Ranđić, predsednik Komisije za izradu tog dokumenta…Komisiju čini 11 članova među kojima su sociolozi, psiholozi, predstavnici policije, kao i predstavnici gradske i republičke skupštine.“

Danas, 20. 1. 2011. godine

Sledeće što je učinjeno, jula 2011, jeste usvajanje „Izveštaja o utvrđivanju prioriteta za poboljšanje kvaliteta bezbednosti ljudi i imovine u gradu Beogradu“. Nakon toga, tačnije septembra 2012, osnovana je i Radna grupa zadužena za tu oblast. Njihovi zadaci bili su: analiza stanja bezbednosti i utvrđivanje predloga prioriteta za povećanje bezbednosti. No, i posle osam meseci od njenog formiranja Radna grupa nije iznela bilo kakvu analizu, niti predlog.

Iako je grad formirao komisiju, a potom i radnu grupu, koje su se bavile stanjem bezbednosti u prestonici, dalje od toga se nije išlo. O pravljenju strategije, takođe, niko više nije govorio. Da bude još crnje, u poslednje vreme na beogradskim ulicama bilo je nekoliko slučajeva prebijanja, pa čak i ubistava.

Zato, predsedniku gradske Skupštine dajemo ocenu „krenuli, pa stali“.