Spomenik Đinđiću na 15. godišnjicu ubistva

Sadašnji predsednik države, a tadašnji mandatar za sastav Vlade o izgradnji spomenika Zoranu Đinđiću (Pink, 29. 5. 2016. godine)
“Smatram da mi 2018. godine moramo da podignemo spomenik Đinđiću. Ja vam to večeras ekskluzivno kažem, na 15. godišnjicu ubistva.“

Pre skoro dve godine, gostujući na televiziji “Pink”, Aleksandar Vučić, koji je u to vreme bio mandatar za sastav Vlade, obećao je da će će spomenik ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću biti podignut 2018. godine, odnosno na petnaestogodišnjicu njegovog ubistva. Precizirao je i da će memorijal biti sagrađen na Studentskom trgu, kod Filozofskog fakulteta, gde je Đinđić započeo svoju političku karijeru.


Ova Vučićeva najava naišla je na oštre kritike javnosti. Mnogi i dalje smatraju da je, u najmanju ruku, neukusno da baš on koji je svojevremeno Bulevar Zorana Đinđića oblepljivao natpisima “Bulevar Ratka Mladića” organizuje izgradnju memorijala kao spomen na ubijenog premijera Srbije.


Sadašnji predsednik u tom činu, međutim, ne vidi ništa sporno. Naprotiv, ostao je pri svom, a kritičarima je odgovorio “da su u Srbiji reformatori stradali, između ostalog, i zbog toga što Srbi često od emocija i ostrašćenosti ne vide dalje”.


“Njegova Demokratska stranka nije našla za shodno da to uradi do 2012. godine, zato ćemo to mi uraditi”, rekao je Vučić, a mnogi koji su ga kritikovali, takođe, smatraju da je ova kritika na račun DS zapravo opravdana. 


U nameri da podigne spomenik ubijenom premijeru Srbije, sadašnja vlast kojom sa ovog ili onog mesta već skoro šest godina rukovodi Aleksandar Vučić, zaista, jeste odmakla više nego Demokratska stranka čiji je Đinđić bio predsednik.


Podsetimo, u martu 2017. godine Grad Beograd je, na inicijativu predsednika Vlade Aleksandra Vučića raspisao međunarodni konkurs za izradu idejnog rešenja spomen-obeležja Zoranu Đinđiću. U žiriju su se našli  su: predsednik žirija arhitekt Boris Podreka, glavni gradski urbanista Milutin Folić, akademici i umetnici Dušan Otašević i Vladimir Veličkovi, kao i slikar Čedomir Vasić.


Glavni gradski arhiteksta Milutin Folić tada je rekao “da će spomenik biti postavljen 12. marta, 2018. godine, kao i da će a da će tome prethoditi uređenje Studentskog trga”.


Sedam meseci kasnije, tačnije u oktobru prošle godine izabran je rad po čijim će se nacrtima graditi, kako je tada naglasio gradski menadžer Goran Vesić, privremeno obeležje. Rekao je da je od 40 pristiglih radova u drugi krug ušlo je šest, a žiri je doneo jednoglasnu odluku da prvu nagradu ponese skulptura “Strela”, autora Mrđana Bajića i njegovog tima u kome se našla i dramaturškinja Biljana Srbljanović.


Kao ni Vučićeva inicijativa za podizanje obeležja Đinđiću, ni idejno rešenje, nije prošlo bez reakcije. U javnosti se povela debata o tome da li je dobro da ubijenog premijera simbolizuje strela.


Jedna od autorki izabranog rada Biljana Srbljanović je, međutim, rekla da u glavnom gradu mora da postoji mesto sećanja gde će se svi okupiti i kazati zašto dosad nije urađeno. Govoreći o idejnom rešenju, objasnila je da je za nju metafora prekinute strele simbol Đinđićeve misli pre svega.


„Strele koju pokušavamo ortopedskim pomagalima da zadržimo, ta strela koja je ni od kuda došla i sletela na zemlju, odbila se od nje. Mi smo probali da je prekinemo, a ona ide dalje. Mi se nismo odlučili za njegovo lice jer meni lice političara ne znači ništa, meni znači njegova misao, a kod Zorana Đinđića najviše njegov glas“, izjavila je Srbljanović.


Još jedna od kritika odnosila se i na način na koji je rad izabran. Arhitekta i učesnik Venecijanskog bijenala Slobodan Maldini rekao je da su pravila konkursa za izbor projekta višestruko prekršena, navodeći da pobednik konkursa Mrđan Bajić neposredno sarađuje sa dva člana žirija.


Bilo kako bilo, na petnaestogodišnjicu ubistva, strela kao spomen ubijenom premijeru nije osvanula u Beogradu. Vlada Srbije je tek na današoj sednici usvojila odluku da se Gradu Beogradu izvrši transfer od 13.257.000 dinara kako bi predlog o podizanju spomenika, 15 godina posle ubistva premijera Zorana Đinđića, bio realizovan.


Tako su umesto na Studenstkom trgu, gde bi trebalo da se nalazi memorijal, članovi Vlade na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, ubijenom Zoranu Đinđiću odali počast na mestu gde je ubijen, u dvorišu Vlade Srbije. 


Dakle, izgled budućeg obeležja je izabran, sredstva za izgradnju su obezbeđena, ali tek na 15. godišnjicu ubistva, kada je sve već trebalo da bude gotovo, zbog čega Vučić za ovo obećanje dobija ocenu “neispunjeno”.


Naslovna fotografija: Fonet/Aleksandar Koković