Španija uvela celodnevnu zabranu kretanja građana

Zamenik gradonačelnika Beograda o zabrani kretanja u Španiji. (TV Pink, 1. 4. 2020. godine)
2. 4. 2020.
Teme / Ocene: Neistina
“Juče je Španija uvela zabranu kretanja građana 24 sata.”

 

Vlada Srbije donela je 17. marta odluku o uvođenju zabrane kretanja u periodu od 20 časova uveče do 5 časova ujutru. Ova mera je ubzo pooštrena, pa je trenutno građanima dozvoljeno kretanje u periodu od 5 časova do 17 časova radnim danima, a vikendom od 5 do 15 časova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u gostovanju na TV Prva 29. marta, izjavio je da će, ukoliko se ponašanje građana ne promeni, predložiti Vladi Srbije uvođenje policijskog časa koji će trajati 24 sata.

Povezan sadržaj
Nikolija Čodanović 29. 3. 2020.

Dodao je da bi ta mera mogla da se uvede tokom ove nedelje i da to podrazumeva da „niko ne može na ulicu“.

Govoreći o uvođenju dvadesetčetvoročasovne zabrane kretanja, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je 1. aprila na TV Pink da “ukoliko se deo građana bude ponašao kao što se ponaša sada – očigledno da će ta odluka morati da se donese”.

Zatim je naveo primer Španije, koja je, po njegovim rečima, “31. marta uvela zabranu kretanja 24 sata”.

Vest o uvođenju celodnevne zabrane kretanja u Španiji preneli su brojni domaći mediji, međutim, zvanične informacije govore suprotno.

 

Kakve je mere, i kada, preduzela Španija?

 

Za početak, u Španiji uopšte nije uvedena zabrana kretanja, takozvani policijski čas.

Ova zemlja je 14. marta proglasila vanredno stanje, i od tog trenuka je uveden karantin u trajanju od 24 sata.

 

 

Spisak mera koje su preduzete tokom vanrednog stanja u Španiji podrazumeva zatvaranje restorana, lokala, barova, tržnih centara, pijaca i ograničeno kretanje stanovništva.

 

 

Zatim, 22. marta, vanredno stanje je produženo do 11. aprila.

 

 

Vlade Španije je 28. marta saopštila da od 30. marta niko ko ne radi posao od vitalnog značaja ne ide na posao.

 

 

Vlada je objavila spisak 25 delatnosti koja su od vitalnog značaja – i koje moraju da se obavljaju i tokom karantina.

 

 

Španski zvaničnici su 31. marta saopštili da “za sada ne planiraju uvođenje nikakvih dodatnih mera”.

 

Karantin nije isto što i policijski čas

 

Naš sagovornik koji već pet godina živi u Barseloni, pisac Bogdan Stevanović, objasnio je za Istinomer kako izgleda karantin u Španiji.

“Karantin 24 sata nije isto što i policijski čas 24 sata. U karantinu smemo do prodavnice, do apoteke i da prošetamo psa oko zgrade. Postoje pravila i za to, ali se SME”, ističe Stevanović i dodaje da “nema nikakvog ograničenja od – do, samo niko ne izlazi napolje posle 21 čas, jer se tad supermarketi zatvaraju”.

Međugradskom saobraćaju je smanjen obim rada, ali on i dalje funkcioniše jer, kako kaže, ljudi koji su zaposleni u nekoj od 25 delatnosti koje su od vitalnog značaja moraju da se prevezu na posao.

Povezan sadržaj

U Kataloniji je uvedena obaveza posedovanja dokumenta koji građani moraju da popune svaki put kada izlaze iz kuće, za slučaj da ih zaustavi policija.

“U njemu se pišu lični podaci, razlog zašto se izlazi iz kuće i gde se ide. Ja kad idem u prodavnicu, što uglavnom bude jednom nedeljno, idem sa tim dokumentom. Na povratku moram da imam kod sebe račun od kupovine kako bih opravdao gde sam bio. Isto važi i za apoteku”, priča Stevanović.

Dakle, u Španiji je sa proglašenjem vanrednog stanja 14. marta uveden karantin od 24 sata, ali to nije policijski čas. Stanoviništvu Španije kretanje jeste ograničeno, ali oni i dalje u toku celog dana, do 21 čas, mogu da odlaze do prodavnice, apoteke, kao i da prošetaju psa oko zgrade.

Poslednje mere koje je uvela Španija, stupile su na snagu 30. marta, a njima je svim građanima koji nisu zaposleni u nekoj od 25 vitalnih delatnosti, zabranjeno da odlaze na posao.

Španski zvaničnici su 31. marta saopštili da “za sada ne planiraju uvođenje nikakvih dodatnih mera”.

Zbog toga, izjavu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da je “31. marta u Španiji uvedena zabrana kretanja 24 časa”, ocenjujemo kao – “neistinu”.

 

*Istinomer je deo CoronaVirusFacts alijanse koju čini više od 100 fektčeking medija koji se bore protiv dezinformacija u vezi sa pandemijom COVID-19. Više o radu alijanse pročitajte ovde.

 

Naslova fotografija: FoNet/Beoinfo