Smrznuta sigurnost

Potpredsednik Vlade o standardu penzionera. (Večernje novosti, 11. 5. 2011. godine)
„Vanredno povećanje penzija 2008. godine od 10 odsto obezbedilo je sigurnost najstarijoj populaciji i pre nadolazeće krize.“

U avgustu 2008. godine Vlada Srbije je usvojila Uredbu o vanrednom povećanju penzija kojom je predviđen rast za deset procenata od oktobra te godine, i to mimo redovnog usklađivanja penzija sa rastom plata. Povećanje penzija je, međutim, bilo kratkog daha. Istovremeno je izbila i svetska ekonomska kriza, pa je Vlada zbog toga odlučila da zamrzne plate u javnom sektoru i penzije.

Penzije su tako ostale zamrznute do 2011. godine kada su ponovo usklađene sa zaradama u javnom sektoru.

Iako se može samo nagađati kako bi penzioneri prebrodili krizu bez povećanja, mogu se lako uporediti njihova primanja na početku krize i nakon odmrzavanja. Prosečna penzija u jesen 2008. iznosila je oko 280 evra, dok je u 2011. ona pala na 215 evra (pritom je još smanjeno i učešće prosečne penzije u prosečnoj zaradi).

Prosečne plate i penzije u 2008. godini Izvor: Republički fond za penzijsko i invaldsko osiguranje
Prosečne plate i penzije u 2011. godini Izvor: Republički fond za penzijsko i invaldsko osiguranje

Treba takođe imati u vidu da je u istom periodu dosta životnih namirnica poskupelo, što je dovelo do toga da inflacija u 2009. godini bude 6,6, a 2010. godine dostigne čak 11,5 odsto, što je dodatno obezvredilo penzije.

S obzirom na navedene podatke Istinomer izjavu vicepremijera Krkobabića ocenjuje kao „skoro neistinitu“.