Smena vlasti u Obrenovcu – uskoro

"Obaveštavam i koristim priliku da informišem građane Obrenovca da će u narednih nekoliko nedelja doći do promene vlasti u ovoj opštini.”

Predsednik obrenovačkog SNS-a o promeni vlasti u tom gradu. (RTV Mag, 27. 9. 2013. godine)

Nakon lokalnih izbora u maju 2012. godine Srpska napredna stranka u Obrenovcu je, iako je imala najveći broj odborničkih mandata (16), ipak ostala u opoziciji. Vlast je formirala koalicija – URS (12 mandata), DS (12), SPS (6) i JS (2), a za predsednika opštine izabran je Miroslav Čučković (URS). Nakon izglasavanja nepoverenja tadašnjem gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu 24. septembra prošle godine i uvođenja privremene uprave u Beogradu, predsednik opštinskog odbora SNS u Obrenovcu Milorad Grčić najavio je i smenu vlasti u toj gradskoj opštini. 

„Što se tiče vlasti u opštini Obrenovac, vlast u opštini Obrenovac je napravljena onog momenta kada je čovek koji više ne vodi Beograd svojom bahatošću dao podršku stranci i predstavniku stranke koja je u Obrenovcu osvojila četvrto mesto, odnosno četvrti rezultat.“
RTV Mag, 27. 9. 2013. godine

I tokom leta 2013. Grčić je apelovao na “strpljenje” Obrenovčana, najavljujući skorašnji dolazak SNS na vlast. 

„Želim da pozdravim sve građane Obrenovca, da se svima još jednom zahvalim na strpljenju, koje je neophodno i koje će još samo malo biti potrebno do promene vlasti u Obrenovcu i do početka pravog napretka za građane opštine Obrenovac.“
RTV Mag, 24. 6. 2013. godine

Posle poplava koje su zadesile Obrenovac u maju ove godine, Grčić je opet najavio promenu vlasti uslovljavajući je, ovaj put, ostavkom Miroslava Čučkovića. Povod je bila inicijativa predsednika OO SPS Obrenovac, Dragoslava Mrševića, da se “udruže snage” kako bi se ubrzala sanacija i obnova gradske opštine Obrenovac.  

“Mi nemamo ništa protiv tog poziva, mi pozdravljamo inicijativu gospodina Mrševića. Međutim, odmah u startu imam moralnu obavezu da naglasim da nećemo ući u vlast po svaku cenu i nećemo ući u vlast sa bilo kim… Međutim, smatramo da takođe nismo mi ti koji će dokazivati nesposobnost trenutnog opštinskog rukovodstva…Smatram da je neophodno brzo reagovanje, ali ponovo naglašavam, mi nećemo vlast radi vlasti, i to je odgovor na pitanje ljudima koji su me više puta pitali zašto ne preuzimamo vlast. Nećemo da koristimo nesreću, da ispadne da se samo borimo za opštinski većinu… Dakle, građani Obrenovca treba da donesu odluku, građani Obrenovca treba da se izjasne od koga očekuju sanaciju. Da li od nesposobne opštinske vlasti ili od Vlade Republike Srbije. Kada kažem Vlade RS, jasno je da je sinonim za Vladu Republike Srbije premijer gospodin Aleksandar Vučić i SNS. Na žalost, SNS nije u Obrenovcu u vlasti i samim tim mi nemamo nameru da na nelegitiman i nelegalan način ulazimo u probleme, rešavamo probleme i da se guramo tamo gde nam nije mesto. Dakle, mi jesmo za razgovor, za razgovor o brzom prekomponovanju vlasti. Očekujemo da gospodin predsednik opštine konačno pokaže trunku morala, da podnese ostavku. U tom slučaju, munjevito sedamo za sto i rešavamo sve probleme, fazu po fazu, naravno.”
RTV Mag, 7. 7. 2014. godine

Revoltirani slabim odgovorom države na probleme sa kojima se suočavaju, deo građana Obrenovca organizovao je protestni skup 23. jula, a potom i blokirao most na Kolubari. Njima se obratio i Milorad Grčić, najavljujući opet promenu vlasti u Obrenovcu: 

“Na očekivanje većine građana Obrenovca, po mojim informacijama SNS će u toku narednih desetak dana preuzeti odgovornost za opštinu Obrenovac i preuzeti odgovornost za saniranje svih posledica. Takođe sam dao informacije koje imam iz vrha državnih struktura da je rešenje svega što je obećano u toku, da se papirologija kocka, i da će u toku sledeće nedelje krenuti ka Obrenovcu sve ono što je obećano.”
RTV Mag, 23.7.2014. godine

Polovinom septembra, najavljeno je da će Obrenovac na sednici zakazanoj za 19. septembar dobiti novu vladajuću većinu – odbornici SNS i Grupe građana „Obrenovac – naš grad“ – podržaće Miroslava Čučkovića na čelu ove opštine! Milorad Grčić je izjavio da „u veoma teškim vremenima za Obrenovac, želimo da preuzmemo deo odgovornosti.“

„Podržaćemo predsednika opštine, kao i ljude koji su pokušavali da nešto urade na dobrobit građana tokom majskih poplava. Mi ne tražimo i ne insistiramo na funkcijama, već želimo da pomognemo Obrenovčanima.“
Večernje novosti, 18. 9. 2014. godine

Budući da je više od godinu dana najavljivao smenu opštinske vlasti i od predsednika opštine zahtevao da „konačno pokaže trunku morala i podnese ostavku“, a da sada podržava Miroslava Čučkovića na čelu Obrenovca, izjavu predsednika obrenovačkog odbora SNS ocenjujemo kao nedoslednost.