Smanjenje nezaposlenosti znači da se Beograd razvija

Zamenik gradonačelnika o razvoju Beograda. (TV Pink, 20.11.2019. godine)
“Godine 2013. bilo je 25 posto nezaposlenosti, a prošlog meseca u Beogradu bilo je 7,7 posto nezaposlenosti. To znači da se Beograd razvija”.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je u odnosu na 2013. godinu drastično opala nezaposlenost u Beogradu, što, kako je naglasio, znači da se “Beograd razvija”.

Za razliku od prošlomesečnog podatka da je nezaposlenost u prestonici 7,7 odsto, Vesić navodi da je šest godina ranije ta brojka bila mnogo veća – 25 odsto.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) potvrđuju da je u drugom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti iznosila 7,7 odsto. Međutim, nije tačno da je 2013. godine bilo 25 odsto nezaposlenih u glavnom gradu. Prema podacima RZS, 2013. je prema Anketi o radnoj snazi stopa nezaposlenosti osoba starosti 15 i više godina iznosila 17,8 odsto

Iako je i taj procenat, jasno je, veći od današnjeg, iz RZS-a naglašavaju da “zbog određenih metodoloških promena podaci iz Ankete o radnoj snazi iz 2013. nisu sasvim uporedivi sa podacima iz 2019. godine”. 

Ova anketa se 2014. godine sprovodila kvartalno, čime je narušena uporedivost sa prethodnim godinama. Od 2014. godine se, inače, kao okvir za izbor uzorka koristi Popis iz 2011.

Već naredne godine, anketiranje je počelo da se sprovodi tokom cele godine, a promenjen je i sistem ocenjivanja u skladu sa regulativama “Eurostata”. Tek kada je RZS uradio reviziju podataka iz 2014, zahvaljujući čemu oni sada jesu međusobno uporedivi.

Inače, zaposlenom se smatra osoba koja ima 15 i više godina, a obavljala je “bilo kakav posao bar jedan sat u posmatranoj sedmici”.

Dakle, iako je zamenik gradonačelnika izneo tačan podatak da je trenutna stopa nezaposlenosti u Beogradu 7,7 odsto, on je za 2013. izneo netačan podatak, i ujedno upoređivao neuporedive podatke. Stoga, Goran Vesić od Istinomera dobija ocenu “zloupotreba činjenica”

 

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević