Skupština “zaobilazi” izveštaj DRI

Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine, o zahtevu opozicije da se raspravlja o izveštaju DRI. (Beta, 8. decembar 2009. godine)
“Inicijativa opozicije da parlament raspravlja o izveštaju Državne revizorske institucije može da dođe na dnevni red tek od 1. marta, jer taj predlog nije podnet po hitnom postupku. Samo da su napisali ‘po hitnom postupku’, ja bih već morala to da stavim na dnevni red.“

Sve opozicione poslaničke grupe, osim Srpske napredne stranke, formalno su u decembru zatražile da Skupština Srbije pre rasprave o budžetu razmotri izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o kontroli trošenja budžetskih sredstava u 2008. godini. Tu inicijativu podnelo je 98 poslanika Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Liberalno demokratske partije, ali, iz proceduralnih razloga to nije došlo na dnevni red.

Kada su se poslanici posle zimske pauze vratili u skupštinske klupe, postalo je jasno da od rasprave o Revizorskom izveštaju i dalje neće biti ništa.

Izveštaj će biti na nekoj od narednih sednica. Sada smo odredili prioritete za ovu sednicu, a tražimo formu, u skladu sa poslovnikom, da se na aktuelnu temu o izveštaju DRI poslanici javno izjasne. Ta tema i ne mora da čeka na utvrđeni dnevni red, već se i naknadno može iskoristiti jedan radni dan koji bi bio posvećen izveštaju DRI i to kroz formu skupštinskog rada„, rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Blic, 3. mart 2010. godine

Istinomer zato obećanje predsednice Skupštine da će se o izveštaju DRI raspravljati na početku redovnog zasedanja ocenjuje kao „neispunjeno obećanje“.

Naslovna fotografija: FoNet/Božidar Petrović