Škole i vrtići u Obrenovcu obnovljeni do 15. novembra

Premijer o obnovi škola i vrtića u Obrenovcu. (TV Pink, 12. 10. 2014. godine)
“U Obrenovcu će poslednja škola (koja se obnavlja) biti otvorena 1. novembra, a poslednji vrtić, “Veseljko”, 15. novembra.”

Premijer Vučić je 19. avgusta posetio Obrenovac povodom otpočinjanja radova na obnovi Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, oštećene u majskim poplavama. Tada je najavio završetak radova na školi za 15. oktobar. Međutim, uoči najavljenog roka, premijer je gostujući u emisiji “Teška reč”, rok pomerio na 1. novembar.

Međutim, radovi na školi nisu završeni ni do 1. novembra, a novi rok bio je 17. novembar. I ovaj rok je probijen, a Vera Đorđević, direktorka Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” ističe da je problem sa radovima na sanitarnom čvoru.

“To je problem u sanitarnom čvoru kod učenika nižeg uzrasta, gde je došlo do pucanja zidova. Sada se trenutno razmatra da li se dešava nešto sa pločom ili je samo došlo do pucanja samog zida. To bi trebalo ovih dana da odrade i da se dogovore da li može da se nastavi sa saniranjem tog čvora. Tender je bio poseban za fiskulturne sale ove tri škole. U toku su radovi, krenuli su. Međutim, i u fiskulturnoj sali se pojavila jedna pukotina. Trenutno ispituju da li je i tu u pitanju ploča. Pre nego se krene sa tim radovima, čeka se da stručnjaci kažu da li može ili ne. Mi očekujemo da do 20. decembra bude sve završeno, ako sve bude kako je planirano.”
RTV Mag, 18. 11. 2014. godine

Do daljeg nastava u ovoj školi, koja ima 63 odeljenja, odvijaće se u tri smene. Ni radovi u Osnovnoj školi “Posavski partizani” ne napreduju kako se očekivalo. Iako je najavljeno da će prizemlje ove škole biti kompletno uređeno do 17. novembra, to se nije desilo. Direktorka škole Vesna Ješić ističe:

“Obećanja nisu ispunjena, ostalo je još nekih radova što nije ničija, naravno, greška, nego jednostavno su se nametnuli neki dodatni radovi koje je potrebno završiti. Kada investitor ovde bude završio sa radovima, onda zovemo komisiju koja treba da odobri korišćenje prizemlja. Naravno pre toga predstoji da uredimo prostor, operemo sve, sredimo i onda komisija izlazi i daje odobrenje za korišćenje prizemlja. To su neke sitne stvari, stavljanje utičnica, da se okreči još nešto, da se doradi još nešto, u suštini to je sve pri kraju. To je dan-dva radova i neće duže trajati, ja se nadam.”
RTV Mag, 17. 11. 2014. godine

U obnovljenim vrtićima u Obrenovcu trenutno je oko 1.500 mališana i svi kapaciteti preškolskih ustanova su popunjeni. Da bi ceo sistem funkcionisao kao pre poplave potrebno je da se završi i sanacija vrtića „Veseljko“, jer je u njemu bila centralna kuhinja koja je snabdevala sve obrenovačke vrtiće. Dok se „Veseljko“ ne obnovi hrana se doprema iz Beograda. Međutim, obnova vrtića kasni. Renoviranje i sanaciju vrtića u Obrenovcu pomogli su brojne fondacije i humanitarne organizacije, a među njima i Fondacija „Novak Đoković“. Projekt menadžerka Fondacije “Novak Đoković“ Tanja Džudža Jakovljević nada se da bi za „dve-tri nedelje“ vrtić „Veseljko“ mogao da počne sa radom.

https://www.youtube.com/watch?v=3c0T3BkNdgY 

Neispunjeno obećanje premijera Srbije.