Skadar na Rzavu

Direktor JP Rzav o početku izgradnje velike brane. (Čačanski glas, 28. 3. 2008. godine)
„…Gradnja brane i akumulacije sa jezerom trebalo bi da počne na proleće 2009. godine.“

Pre izgradnje brane, Lazović je najavio i raseljavanje 18 domaćinstava.

„Prioritetan posao je rešavanje imovinsko pravnih odnosa i raseljavanje 18 domaćinstava, što je najteži i najosetljiviji posao, i trebalo bi da bude završeno do kraja avgusta ove godine. Do tada će biti raspisani tenderi za gradnju pristupnog puta do buduće brane.“

Čačanski glas, 28. 3. 2008. godine

Grad Čačak i opštine Milanovac, Arilje, Požega i Lučani izgradnju vodosistema Rzav započele su još 1987 godine. Od tada se vodom snabdevaju sa privremenog vodozahvata u Ševelju, kod Arilja. To je, međutim, u sušno vreme mali izdan i neizbežna je gradnja velike akumulacije, kako bi se voda raspoređivala tokom godine i izbegle restrikcije u vodosnabdevanju. Političari uporno obećavaju početak izgradnje brane sledeće godine. I sam direktor JP Rzav još jednom je 2008. godine obećao početak izgradnje brane u 2009. godini. Međutim, kao i do sada od početka radova nije bilo ništa. Izgradnja brane trebalo bi da reši problem vodosnabdevanja pet opština u zapadnoj Srbiji.

U međuvremenu stiglo je još jedno obećanje i potvrda da se u protekle dve godine nije daleko odmaklo u izgradnji brane. Predsednik Upravnog odbora JP „Rzav“ Dragan Vasović novembra 2010. godine obećao je početak radova na izgradnji brane za – sledeću godinu.

„Obrazovana je komisija za procenu vrednosti nepokretnosti na mestu buduće brane i akumulacije koja će poplaviti 18 domaćinstava, od toga šest stalno nastanjenih kuća sa 16 ukućana koji žive tu. Očekujemo da svi imovinsko-pravni odnosi budu završeni do kraja ove godine, kao i dobijanje građevinske dozvole za branu i akumulaciju, da bi početkom sledeće bio raspisan međunarodni konkurs za graditelje brane.“

Politika, 2. 11. 2010. godine

Iako je direktor JP Rzav obećao početak izgradnje brane Svračkovo za proleće 2009. godine, ona još nije počela. Zbog toga Istinomer dodeljuje ocenu „neispunjeno“.