Sistemsko rešenje buke u Beogradu do septembra

Gradski menadžer o rešenju problema buke u Beogradu. (Tanjug, 15.6.2016. godine)
„Dugoročne mere doneće trajno rešenje ovog problema (buka u Cetinjskoj). Očekujemo da završimo izmene ovih propisa do septembra i da konačno uvedemo red u ovu oblast.“
Neprospavane noći, problem sa parkiranjem, kao i smeće koje ostaje iza posetilaca noćnih klubova, samo su neki od problema sa kojima se već mesecima suočavaju stanari u Cetinjskoj, Zetskoj i Skadarskoj. Nakon nekoliko protesta zbog, kako su govorili, “oduzetog prava na noćni odmor” nezadovoljni stanari dobili su obećanje od gradskog menadžera Gorana Vesića da će grad najkasnije do kraja “letnje sezone” rešiti problem buke.
*
Protest stanara u Cetinsjkoj / Foto: FoNet

Tom prilikom Vesić  je najavio da će se grad sistemski pozabaviti ovim problemom i da će pored kratkoročnih mera, u vidu pojačane inspekcijske i komunalne kontrole, primeniti i one dugoročne.

(Tanjug, 14.6.6.2016. godine)
„Izmenama Zakona o buci tražimo pravo da nenajavljeno kontrolišemo ugostiteljske objekte, da ih upozoravamo, i kao krajnju meru i zatvaramo, ako ne poštuju propise. To se odnosi i na paru i mirise. Takođe, u pripremi je i Pravilnik koji će odrediti kakvu vrstu izolacije moraju da imaju ugostiteljski objekti i splavovi, čak i oni koji su otvoreni. Pored toga, posle usvajanja Zakona o vodama, jer sada nemamo nadležnost, uredićemo rad splavova.“

Međutim, od svih najavljenih promena do danas je došlo samo do jedne – promenjena je Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

(Beoinfo, 9.9.2016. godine)
„Ugostiteljski objekti u Cetinjskoj, Zetskoj i Skadarskoj ulici ubuduće će moći da emituju muziku sa razglasa do 23 sata radnim danima, a vikendom do ponoći i to predstavlja pobedu pravde i upornih građana Cetinjske ulice“, navodi Vesić.

Kako stoji u saopštenju, koje se može pronaći na sajtu Grada Beograda, ova izmena se ne odnosi na Skadarliju i akustičnu muziku, po kojoj je ova četvrt i poznata.

Međutim, za razliku od stanara iz Cetinjske, Beograđani iz drugih delova grada (Sarajevska, Kosančićev venac, Neimar, oko Hrama Svetog Save, na Novom Beogradu), koji takođe imaju problema sa bukom, na svoju pobedu i dalje čekaju.
To priznaje i sam gradski menadžer. Međutim, umesto rešenja, i dalje ponavlja ista obećanja, koja su Beograđani več čuli početkom leta. Ovog puta kao rok navodi kraj godine.

(Beoinfo, 9.9.2016. godine)
“Zato ćemo, nadam se, do kraja godine trajno rešiti problem buke i omogućiti građanima Beograda miran život i komunalni red. Da bi se to desilo, Grad Beograd će formirati radnu grupu zajedno sa republikom koja će raditi na izmenama zakona kojima se reguliše buka, kao i plovni objekti odnosno splavovi.“

Svoju stranu priče i viđenje problema imaju i vlasnici ugostiteljskih objekata u Cetinsjkoj. Za vlasnika kluba Zaokret Ivana Ojkića odluka gradskih vlasti predstvalja diskrimnaciju u odnosu na ostale ugostiteljske objekte u Beogradu.

„Pravila koja važe za klubove u Cetinsjkoj i okolnim ulicama ne važe ni za jedan drugi lokal u gradu. Poslujemo u okviru svih zakonskih regulativa i prošli smo sve moguće republičke i gradske inspekcije i nijedna nepravilnost u radu objekata nije pronađena“, tvrdi Ojkić.

Za Istinomer kaže i da su vlasnici svesni problema, kao i da već šest meseci gradske čelnike i stanare pozivaju na razgovor. Iako se do sada niko od te dve strane nije odgovorio na njihove apele, Ojkić navodi da su spremili i konkretne predloge.

„Limiteri koji kontrolišu jačinu muzike već su, na zahtev ekološke inspekcije, ugrađeni. Predlažemo i da platimo policijsku patrolu koja bi rasterivala taksiste i kontrolisala ljude u alkoholisanom stanju. Nudimo i da unajmimo ljude koji bi vikendom čistili ulicu, praznili kante“, kaže Ojkić.

Poručuje da će vlasnici objekata unajmiti advokata pošto grad nije zainteresovan da problem rešava razgovorom. Najavljuju i pokretanje peticije.

S obzirom na to da je gradski menadžer obećao da će do septembra problem buke sa kojim se susreću građani Beograda u pojedinim kvartovima trajno biti rešen, a da je za sada doneta odluka koja se odnosi samo na klubove u Cetinjskoj, Zetskoj i Skadarskoj, dok je za ostale promene propisa dat novi rok, obećanje Gorana Vesića ocenjujemo sa „radi se na tome„.
Iako ovo pokazuje da je grad zainteresovan da radi na rešavanju problema buke, nije jasno zbog čega se donošenje sistemskih promena zakona ponovo odlaže. Pogotovo sporno jeste to što je odluka doneta jednostrano, bez prethodnih razgovora sa svim stranama, ali i to što se odluka ne odnosi na čitav Beograd, čime je prekršeno jedno od glavnih načela po kom zakoni važe podjednako za sve.
Istinomer  će svakako pratiti realizaciju obećanja gradskog menadžera, a krajem godine ćemo dati konačnu ocenu.