Selimo sud u Karlovce

Državni sekretar Ministarstva pravde o preseljenju Ustavnog suda iz Beograda. (Danas, 12. 10. 2009. godine)
„Sedište Ustavnog suda Srbije od iduće godine će biti u Sremskim Karlovcima, što je prvi put u istoriji naše države da se jedna ozbiljna republička institucija izmešta iz prestonice.“

Izmeštanje Ustavnog suda iz prestonice trebalo je da se reguliše izmenama Zakona o ustavnom sudu, a Homen je obećao i da će se te izmene uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

„Premeštanje sedišta Ustavnog suda iz Beograda u Sremske Karlovce predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o Ustavnom sudu, koje će do kraja oktobra biti upućene parlamentu na usvajanje… Ustavni sud će moći da počne zasedanja u Sremskim Karlovcima tek kada se obezbede svi materijalno-tehnički uslovi za preseljenje, odnosno u toku iduće godine.

Tanjug, 12. 10. 2009. godine

Onda je Homen u januaru ove godine opet govorio o izmenama Zakona o Ustavnom sudu i preseljenju suda, a rokove je opet pomerio.

„Ministarstvo pravde pripremilo je izmene Zakona o Ustavnom sudu koje treba da budu usvojene na martovskom zasedanju Skupštine. Tim izmenama se propisuje da će Ustavni sud biti smešten u Sremskim Karlovcima i realno je da će se do kraja godine i preseliti tamo. Sada razgovaramo sa predstavnicima tamošnje opštine i Direkcije Srbije za imovinu, gde će sud biti smešten. Srbija je jedna od retkih zemlja gde Ustavni sud nema svoje zdanje, već je sada u zgradi sa ministarstvima.“

Blic, 27. 1. 2010. godine

Tada je i iz Ustavnog suda rečeno da „je planirano da se presele do kraja godine u Sremske Karlovce i da će tamo biti celokupan sud sa svom administracijom i predmetima.“ (Blic, 27. 1. 2010. godine)

Prema podacima sa sajta Vlade Srbije, do kraja 2009. godine, a ni do sada parlamentu nije upućen predlog izmena i dopuna Zakona o ustavnom sudu.

Ministarka pravde Snežana Malović nedavno je navela novi rok kada bi se izmene i dopune Zakona o ustavnom sudu mogle naći na dnevnom redu parlamenta.

„Od donošenja Zakona o Ustavnom sudu, uočeni su problemi oko tumačenja nekih njegovih odredaba i uočeni pojedini nedostaci… Namera je da ovaj zakon bude upućen u skupštinsku proceduru u septembru ove godine kako bi počeo da se primenjuje početkom naredne godine.“

S media, 18. 6. 2010. godine

S obzirom na to da izmene i dopune Zakona o ustavnom sudu još nisu ni u skupštinskoj proceduri, a njima treba da se reguliše izmeštanje Ustavnog suda iz Beograda, Istinomer obećanje državnog sekretara Ministarstva pravde ocenjuje kao neispunjeno.