Sednica hitna da bismo Vladu izabrali u zakonskom roku

Predsednica Narodne skupštine o sazivanju posebne sednice na kojoj se bira Vlada Republike Srbije. (Otvoreni parlament, 9. 8. 2016. godine)
„Sazvala sam sednicu u kraćem roku nego po poslovniku da bi vlada bila izabrana u zakonskom roku.“
Posebnu sednicu na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova Vlada Srbije predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je po hitnom postupku, samo dan ranije.
 
Član 86 Poslovnika Narodne skupštine kaže „sednicu Narodne skupštine saziva predsednk NS pisanim putem, po pravilu, najmanje sedam dana pre dana određenog za početak sednice“. Poslovnik, u istom članu, takođe propisuje i da se sednica može sazvati u roku kraćem od sedam dana, ali da u tom slučaju predsednik NS mora dati adekvatno obrazloženje.
*
Član 86 Poslovnika Narodne Skupštine Republike Srbije

Jučerašnje obrazloženje Maje Gojković odnosilo se na potrebu da Vlada bude izabrana „u zakonskom roku“.

 
Međutim, nije jasno kojom računicom se predsednica Skupštine koristila, pa je utvrdila da Vlada mora biti izabrana „što pre“, odnosno do kraja nedelje. Ustav u članu 109 nalaže da Narodna skupština Vladu mora izabrati u roku od 90 dana od njenog konstituisanja. S obzirom na to da je konstitutivna sednica parlamenta održana 3. juna ove godine, znači da je krajnji rok za izbor nove vlade 3. septembar.
 
Istinomerovu računicu danas je pred poslanicima potvrdio i sam mandatar Aleksandar Vučić u raspravi sa poslanikom Markom Đurišićem, rekavši da „nigde ne žuri“, jer je ostalo skoro mesec dana do isteka zakonskog roka za formiranje Vlade.
 
Sad već nije jasno kako je moguće da predsednica Narodne skupštine sednicu saziva u roku do 24 sata, pod izgovorom da se Vlada mora što pre izabrati, a da mandatar samo dva dana kasnije kaže da nema potrebe za žurbom jer je vremena dovoljno.
 
S obzriom na to da je rok za sazivanje sednice neopravdano skraćen čak sedam puta, ali i zbog neadekvatnog objašnjenja takvog postupka, koje je pred poslanicima demantovao čak i sam mandatar Vučić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković dobija ocenu „kratke noge„.
 
Takođe, bitno je naglasiti i da je čitanje ekspozea juče u Narodnoj skupštini trajalo šest sati i završeno je sinoć u 20 časova. Rasprava o izboru Vlade počela je jutros u 10 časova, što znači da su poslanici, s obzirom na to da nisu dobili ekspoze pre jučerašnjeg čitanja, za pripremu imali manje od jednog dana.