Samo mi penzije ne diraj!

Potpredsednik Vlade o nivou penzija u 2009. godini. (Tanjug, 10. 6. 2009. godine)
„Penzije koje su uvećane u novembru 2008. za 14 procenata i sada iznose oko 63 odsto prosečne neto zarade, do kraja ove godine neće se smanjivati osim ako ne dođe do pada Vlade.“

Krkobabić je i tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2008. godine insistirao da će ukoliko uđe u Vladu, održati nivo penzija na 70 odsto prosečne neto plate u Srbiji.

Tokom prvih pregovora Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u novembru 2008. godine, a kasnije i u aprilu 2009. godine najveći kamen spoticanja upravo su predstavljali Krkobabićevi zahtevi za održanje nivoa penzija. Svoju rešenost da ostane pri svojim stavovima lider PUPS-a ja pojačavao upozorenjem ostalim koalicionim partnerima da je spreman da izađe iz Vlade ukoliko se njegovi zahtevi ne ispune.

Nijedna buduća mera države protiv ekonomske krize ne sme pogoditi visinu penzija u Srbiji. To je cena mog opstanka u politici i u ovoj Vladi.

Večernje novosti, 9. 5. 2009. godine

Krkobabić nije popuštao ni pred pregovaračima MMF-a.

„Mogu dolaziti u kakvom god hoće sastavu, penzije dirnuti neće niko.“

Blic, 26. 7. 2009. godine

Pošto su zahtevi Jovana Krkobabića na kraju uključeni u konačni dogovor sa MMF-om, Istinomer mu dodeljuje ocenu „dosledno“.