Samo dva prava prigovora na glasanje

Aktuelni premijer o prigovorima na sprovođenje izbora. (Politiko, 6. april 2017. godine)
”Bilo je samo dva prava prigovora na dva biračka mesta, što je ništa. To nije veliki problem i svi oni to znaju.”

U intervjuu za portal Politiko na pitanja o neregularnostima tek održanih predsedničkih izbora, još uvek aktuelni premijer Vučić je rekao da izborni dan nikada nije bio mirniji kao i da su bila samo dva prava prigovora na dva biračka mesta.

 
Ipak, oni koji odlučuju o tome koji je prigovor “pravi”, a koji ne, izbrojali su ih osam, pa se, po odluci RIK-a, na biračkim mestima u Beogradu, Zrenjaninu, Vršcu, Pančevu, Bačkoj Palanki, Topoli i Kraljevu izbori ponavljaju 11. aprila. 
 
*
Rešenje o ponavljanju glasanja / Printscreen

S obzirom da je bilo više od dva prigovora (čak 48 od kojih je prihvaćeno 8) koje je prihvatila Republička izborna komisija, izjavu premijera Vučića ocenjujemo kao neistinu.

 
Ipak, izbori su ove godine bili sve samo ne fer. Iz premijerske fotelje, a u ulozi kandidata, Aleksandar Vučić dominirao je malim ekranima u toku predizborne kampanje, krstario Srbijom što na mitinge, što na otvaranje fabrika, obeležavao početke izgradnja puteva ili išao u posete preduzetnicima. Činjenica da je u predsedničkoj trci učestvovao i kao premijer i kao kandidat i kao najmoćniji čovek u državi, dovela je do ogromne i nezakonite neravnoteže  u informativnim programima svih televizija u kojima je Vučić dominirao i kao kandidat, ali i kao premijer u delovima koji nisu obeleženi kao predizborni program.
 
Prema analizi Biroa za društvena istraživanja, od ukupnog posmatranog vremena na televizijama, Vučić je kao premijer bio prisutan u 31 odsto, a kao predsednički kandidat u 17 odsto slučajeva. Prvi naredni kandidat je zastupljen sa jednocifrenim procentom.
 
*
Višestruko veća zastupljenost Aleksandra Vučića u informativnim emisijama / Foto: Printscreen
 
 

Naslovna fotografija: FoNet/Imre Szabo