Samo deset komunalnih policajaca zaposleno u Beogradu od dolaska SNS

Poslanik SNS o broju komunalnih milicajaca. (Otvoreni parlament, 27. 6. 2019. godine)
“SNS, od kako je preuzela odgovornost za vršenje vlasti u gradu Beogradu, zaposleno je svega deset komunalnih policajaca.”
Na sednici Skupštine Srbije na kojoj su poslanici razmatrali Predlog zakona o komunalnoj miliciji, koji je i usvojen 8. jula, poslanik iz grupe vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Marković pomenuo je, pored ostalog, i to koliko je zaposleno komunalnih policajaca u Beogradu otkako je SNS na vlasti u glavnom gradu. 
Želeći da odbrani novine u ovom zakonu, odnosno mogućnost zapošljavanja većeg broja komunalnih policajaca (po novom Zakonu milicajaca), Marković je naglasio da je “SNS, od kako je preuzela odgovornost za vršenje vlasti u gradu Beogradu, zaposleno svega deset komunalnih policajaca, svega deset, i to govori u prilog tome da ovde nema nikakve partijske vojske.”
Međutim, raspoloživi podaci ga demantuju. 
Naime, dve godine nakon što je SNS preuzela vlast u Beogradu od Demokratske stranke, 2015. godine, Istinomer je od gradske uprave dobio zvaničan podatak da u Beogradu ima 311 komunalnih policajaca. Ove godine ih prema izjavama zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića (SNS) ima 360
Prema tome, za poslednje četiri godine, a za to vreme SNS je na vlasti, u Beogradu je zaposleno 49 novih komunalnih policajaca, a ne deset kako tvrdi poslanik Aleksandar Marković. 
Zato je Istinomer izjavu poslanika Markovića ocenio kao – neistinu
Koliko je precizan podatak koji navodi zamenik gradonačelnika Beograda i koliko je policajaca bilo krajem 2013. godine, dakle odmah nakon što je SNS kadar preuzeo vlast u Beogradu, Istinomer je pokušao da proveri i u gradskom Sekretarijatu za poslove komunalne policije, ali bezuspešno. Rečeno nam je da je naš zahtev “u proceduri” i da će odgovor stići ubrzo (do kraja prošle nedelje), da bi nam ove nedelje iz Sekretarijata za informisanje rečeno – “biće kad bude”. 
Poslaniku Markoviću poslali smo pisanu molbu da navede izvor za svoje tvrdnje, ali odgovor nismo dobili. Samim tim uskraćeni smo i za objašnjenje zašto se njegovi podaci razlikuju od onih koje iznosi zamenik gradonačelnika. 
Čak i da se brojke poklapaju i da je u skladu sa Zakonom i procedurama koje propisuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zaposleno samo deset „komunalaca“ od 2013. godine, problem je što nikada javno nije objavljena analiza o tome koliko su oni zapravo doprineli komunalnom redu. 
Na to podseća istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević u nedavnoj izjavi za BBC na srpskom, napominjući da je 2016. godine, kada je postojao Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o komunalnoj policiji tadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave, a sada predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, najavljivala analizu upravo o učinku “komunalaca”. Ali, takav dokument javnost do sada nije videla. Već te 2016. godine gradski zvaničnici lobirali su za zapošljavanje još hiljadu komunalnih policajaca, što takođe do sada nije opravdano nekim dokumentom, navodi Đorđević. 
Od zagovaranja potrebe za još hiljadu “komunalaca” nije se odustalo, potvrdio je Goran Vesić u gostovanju na TV “Pink” početkom ove godine. 
“Očekujemo da ćemo odmah po usvajanju zakona, tokom tekuće godine, obezbediti još 300 pripadnika Komunalne policije. Plan je da u narednih nekoliko godina Komunalna policija dobije oko 1.000 novih policajaca, što će biti dovoljno da „pokrijemo“ čitav grad, kazao je Vesić”, prenosi portal Pink.rs.
Razlika u odnosu na ranije najave je u tome što sada u Zakonu nema prepreke da se angažuje taj broj ljudi, naravno ako to budžet dozvoljava. Naime, u novom Zakonu nema stare odredbe koja kaže da je za područje grada moguće angažovati samo jednog komunalnog policajca na 5.000 stanovnika, kako je to propisivao Zakon o komunalnoj policiji iz 2009. godine. Tako da to otvara prostor za zloupotrebe i sumnje da će zaista i biti “partijske vojske”. 
Novim Zakonom precizirano je jedino to da opštine, koje sada takođe mogu oformiti tu službu, ne mogu imati manje od tri komunalna milicionara.
Pored ostalog, novine koje su izazvale najviše polemike u javnosti su i to što će “komunalci” moći da rade u civilu, ne samo u uniformi, da koriste biber sprej, snimaju audio i video zapise, kao i da zaustavljaju i pregledaju vozila. 
Naslovna fotografija: Fonet, Nenad Đorđević