Roditelji dece obolele od raka primaće punu platu

Tadašnji premijer Vučić o pomoći porodicama dece obolele od raka. (Tanjug, 16. 2. 2016. godine)
„Brinemo o našoj deci i donećemo odluku da im pomognemo na sve moguće načine. Obezbedićemo da roditelji koji imaju decu obolelu od raka da mogu da primaju punu platu i da mogu da leče svoju decu. Sve što im prethodne vlade nisu obezbedlie, a obećavale su deset godina.“
Premijer Srbije Aleksandar Vučić pre godinu i po dana, uoči svetskog dana dece obolele od raka, obećao je zaposlenim roditeljima obolele dece u Srbiji puno bolovanje, odnosno zaradu od 100 odsto tokom lečenja deteta. Nekoliko meseci kasnije, resorno Ministarstvo zdravlja najavilo je da će izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju koje i predviđaju pomoć roditeljima biti usvojene do kraja 2016. godine. 
Zakon bi stupio na snagu verovatno od 1. januara 2017. godine, kada se usvoji novi finansijski plan zdravstvenog fonda sa sredstvima predviđenim za tu namenu. (2. 8. 2016. godine, Tanjug)
*
Puštanje balona kao znak podrške deci oboleloj od raka / Foto: FoNet, Imre Sabo

Međutim, jednostavnom proverom usvojenih zakona na sajtu Skupštine Srbije može se utvrditi da zakon ne da nije usvojen krajem 2016. nego se nije našao pred poslanicima ni ove godine. Iako je u međuvremenu premijer Vučić postao predsednik ukazujemo da je njegova Vlada imala dovoljno vremena da ispuni obećano od februara 2016. do kraja iste godine kada se usvaja budžet i planiraju rashodi za narednu godinu. Naročito podvlačimo da je lično premijer nekoliko puta ponovio da je kasa u suficitu, da novca ima, te nije jasno zašto izmene zakona nisu usvojene. Zato premijeru ocena neispunjeno.

 
U Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR) podsećaju da su pre pet godina podneli inicijativu za izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju, sa predlogom da se roditeljima omogući da budu uz svoje dete tokom celokupnog trajanja lečenja i to uz 100 odsto novčane nadoknade. Predlog je ušao u skupštinsku procedure tokom 2015. godine ali tada inicijativa za izmenu zakona nije prihvaćena. 

„Krajem 2016. godine inicijativa je prihvaćena i dobili smo informaciju iz Ministarstva zdravlja da će usvojiti naš predlog za izmenu odredbi o bolovanju. Od tada je prošlo pola godine. Poslednja informacija koju smo dobili jeste da izmenu zakona možemo očekivati u julu. Iskreno se nadamo da će tako i biti“, kažu za Istinomer u NURDOR-u.

Kako navode, tokom lečenja dece obolele od raka, roditelji u Srbiji imaju pravo na bolovanje samo četiri meseca, i podsećaju da lečenje pojedinih tumora traje i do dve godine, tako da roditelji moraju da se snalaze na razne načine.

 
U ovoj organizaciji se pozivaju na podatke Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut prema kojima u Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka a svake nedelje premine. 

„Ako uzmemo u obzir činjenicu da godišnje u Srbiji oboli oko 365 dece a da pri tome nisu svi roditelji obolele dece u radnom odnosu, sigurni smo da ovo ne bi bio veliki trošak za državu a zaposleni roditelji koji leče svoje dete od najstrašnije bolesti današnjice više ne bi bili u strahu da će izgubiti posao“, zaključuju u NURDOR-u.

 
Naslovna fotografija: FoNet / Kabinet predsednika Srbije / Slobodan Miljević
 
*