Rešićemo slučajeve spornih privatizacija

Tadašnji zamenik predsednika SNS o potezima nakon dolaska na vlast. (Kurir, 26. 1. 2012. godine)
„Ako SNS formira novu Vladu, otvoriće i niz afera i pročešljati štetne privatizacije iz prethodnih godina. Neće biti osvete, ali insistiraćemo na odgovornosti onih koji su počinili krivična dela u pojedinim privatizacijama. Reč je o tridesetak slučajeva, o čemu je iznosio podatke Savet za borbu protiv korupcije…“
Početkom 2012, pre izbora, tadašnji zamenik predsednika SNS obećao je da će u slučaju da naprednjaci dođu na vlast, „pročešljati“ sporne privatizacije. Nakon izbora, Vučić je postao prvi potpredsednik Vlade, ministar odbrane i šef Biroa za koordinaciju službama bezbednosti što je njegovim predizbornim obećanjima dalo dodatnu snagu.

RTS, 3. 9. 2012. godine
„Prodaja ‘Sartida’ prva je na listi 24 sporne privatizacije koje će biti istražene. Te privatizacije će ispitivati više od 20 novoformiranih timova za istrage”, najavio je vicepremijer Aleksandar Vučić.

I zaista, istrage su krenule, u nekim slučajevima su podignute i optužnice, zbog čega je Istinomer prvobitno Vučićevo obećanje ocenio sa “radi se na tome”

Godinu dana kasnije, potpredsednik Vlade Srbije najavio je da će do kraja 2013. biti završene istrage. Na konferenciji za medije, pred sam kraj te godina sumirani su rezultati, a Vučić je objavio da su rešeni svi predmeti spornih privatizacija.

Večernje novosti, 29. 12. 2013. godine
“U 11 predmeta pokrenuta je istraga, tri predmeta su u tužilaštvu na razmatranju, a u četiri slučaja je utvrđeno da nema elemenata krivičnih dela, ali se i dalje radi… U tri predmeta se preispituju činjenice na koje je ukazao Savet za borbu protiv korupcije, a u jednom slučaju je u toku predistražni posao”, rekao je Vučić.

Vučić je tada izneo i dosta precizne podatke o pričinjenoj šteti i najavio nova hapšenja.

Radio Slobodna Evropa, 28.12.2013.
“Šteta u spornim privatizacijama iznosi 7,7 milijardi dinara, privedeno je 76 lica, a na osnovu od juče podignutih optužnica biće uhapšeno još 56 lica za 64 krivična dela“, izjavio je Vučić.

Istog dana kada je Vučić govorio o rezultatima istraga i objavio da su svi slučajevi rešeni, tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da do kraja godine očekuje prve prvostepene presude. Međutim, presuda nema ni dve i po godine kasnije. 

To znači da četiri i po godine od prvobitnog obećanja da će slučajevi spornih privatizacija biti rešeni, konačnog epiloga, odnosno pravonsnažne presude nema ni u jednom od ovih predmeta, zbog čega obećanje Aleksandra Vučića ocenjujemo kao “neispunjeno”.
U pet slučajeva u kojima je optužnicu podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal – Luka Beograd, Jugoremedija, Tehnohemija, Nuba i Azotara – suđenje je počelo, ali presuda još nema. Slučajevi Sartida, Veterinarskog zavoda, Nacionalne štedionice i Mobtela još su u fazi istrage. Slučaj ATP Vojvodine prosleđen je u drugo tužilaštvo uz nacrt optužnice. U još četiri slučaja krivične postupke vodi drugo nadležno tužilaštvo – Keramika Kanjiža, Šinvoz, Zastava elektro, Prosveta. 
U pet slučajeva od 24 sporne privatizacije utvrđeno je da nema elemenata krvičnog dela za čije bi gonjenje bilo nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal – Telekom, koncesija za izgradnju auto-puta Horgoš – Požega, Trudbenik gradnja, C market i davanje zemljišta za izgradnju preduzeću Delta real.

Jasno je da tada prvi potredsednik Vlade, koji je u međuvremenu postao premijer, pa sada i mandatar za novi sastav vlade, niti može, niti bi smeo da utiče na rad tužilaštva i sudova, od kojih zavisi da li će ovi slučajevi biti zaista rešeni, što je i sam potvrdio.

Radio-televizija Vojvodine, 28. 12. 2013.
“Ono što mi očekujemo jeste da se u narednom periodu pokaže da naši sudovi sude nezavisno, da sude pravično, ali da ta pravda bude efikasna, da pravdu ne čekamo 10 ili 15 godina“, rekao je Vučić.

Uprkos tom stavu Vučić je sebi dozvolio ishitrene izjave da su svi slučajevi privatizacije rešeni, što se dve i po godine kasnije pokazuje kao daleko od istine.

Inače, slučajevima 24 sporne privatizacije godinama se bavio Savet za borbu protiv korupcije na čelu sa Vericom Barać. Savet je o tome redovno izveštavao Vladu i tužilaštvo, a srpske vlasti su počele time da se bave tek nakon što je to od njih tražila Evropska unija.