Rekonstrukcija pravosudnih objekata u Beogradu u naredne dve godine

Premijer o uređivanju i izgradnji pravosudnih objekata (Ekspoze, 27. 4. 2014. godine)
„U naredne dve godine pravosudni organi u Beogradu će dobiti oko 24000 m2 prostora uređenog u skladu sa najsavremenijim potrebama funkcionisanja. Smeštaj će dobiti Prvi osnovni sud, Drugi osnovni sud, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Apelaciono javno tužilaštvo, Republično javno tužilaštvo, Državno veće tužilaca, Prekršajni sud i Prekršajni apelacioni sud. U istom periodu biće započeta i temeljna rekonstrukcija Palate pravde, koja preko 40 godina nije temeljno rekonstruisana.“
Nakon skoro dve godine od premijerovog obećanja da će pravosudni organi dobiti novi prostor, iz Ministarstva pravde za Istinomer kažu da je ovo ministarstvo započelo sa „renoviranjem, adaptacijom i izgradnjom novih objekata i da je privelo nameni preko 44.000m2 u više od 27 objekata širom Srbije“.
Radovi na zgradama gde se nalaze Prvi osnovni sud u Beogradu i Prekršajni sud u Beogradu su završeni.

„Zgrada u kojoj se nalaze građanska odeljenja Prvog osnovnog suda u Beogradu je u potpunosti renovirana u skladu sa najsavremenijim standardima i otvorena je 1. septembra 2014. godine. Zgrada ima preko 8000m2 i 102 sudnice. Za potrebe Prekršajnog suda u Beogradu u potpunosti je renovirana i adaptirana zgrada u Ustaničkoj 14, koja ima 7000m2 i 100 sudnica. Zgrada je otvorena 6. novembra 2015. Godine, a Prekršajni sud u Beogradu, koji je pre toga radio na više od 14 lokacija, je prvi put u istoriji dobio svoju zgradu“, kažu za Istinomer iz Ministarstva pravde.

Pored ministra pravde Nikole Selakovića na otvaranju renovirane zgrade Prekršajnog suda prisustvovao je i premijer Aleksandar Vučić, koji je tada rekao da Srbija dobija „novo, umiveno lice i da će obnova svih škola, bolnica, sudova i javnih ustanova biti finansirana iz republičkog budžeta“. Obnova Prekršajnog suda koštala je 200 miliona dinara, a investitor je pored Ministarstva pravde i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). 
*
Premijer i ambasador SAD na otvaranju Prekršajnog suda / Foto: FoNet

Ostali pravosudni organi još uvek nisu završeni, ali su nam iz  Ministarstva pravde potvrdili da se na tome radi.

„U toku su završni radovi na zgradi u Ulici Katanićeva br. 15 u kojoj će biti smešteni pravosudni organi u Beogradu (Republičko javno tužilaštvo, Državno veće tužilaca, Apelaciono javno tužilaštvo, Drugi osnovni sud i Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu). Zgrada ima 12.000m2 radne površine, a završetak radova je planiran za avgust 2016. godine“, kažu iz Ministarstva pravde.

U okviru istog kompleksa biće smeštena i zgrada Apelacionog prekršajnog suda od 3000m2, gde su radovi završeni, ali je u toku primopredaja objekata sa Ministarstva pravde na Apelacioni prekršajni sud, kažu iz ovog ministarstva. 

S obzirom da je premijer Aleksandar Vučić rekao i da će se u naredne dve godine započeti i rekonstrukcija Palate pravde, iz Ministarstva potvrđuju da su aktivnosti već počele.

„U toku je priprema tendera za rekonstrukciju i sanaciju zgrade, čija je ukupna neto površine 26.340m2. Radovi na adaptaciji zgrade biće finansirani iz kredita Evropske investicione banke. Početak radova planiran je za septembar 2016. godine“, kažu iz Ministarstva pravde.

Kako su već dva pravosudna objekta u potpunosti rekonstruisana, a na ostalima su završni radovi u toku, obećanje premijera Vučića ocenjujemo sa „skoro ispunjeno“.