Rekonstrukcija do godišnjice Vlade

Vicepremijer o datumu završetka rekonstrukcije Vlade. (RTS, 2. 7. 2013. godine)
„Prilikom rekonstrukcije Vlade za koju sam uveren da će biti završena do 27. jula, na godišnjicu Vlade, očekujem to i od naših koalicionih partnera, želimo da uz personalnu rekonstrukciju izvršimo i promenu odnosa prema stvarnosti u Srbiji.“

Ni posle niza sastanaka lidera koalicionih partija, javnost do 27. jula nije dobila konačno rešenje o rekonstrukciji Vlade. Na godišnjici Vlade 27. jula, kada je bio krajnji rok za njenu rekonstrukciju, predsednik URS-a i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić nije prisustvovao. 

Prvi potpredsednik i premijer Vlade Srbije, Vučić i Dačić dali su Dinkiću još jedan dan da se izjasni o svojim rešenjima ili odluci da istupa iz koalicije.

Ipak, prethodnog dana, 26. jula, Glavni odbor SNS, doneo je odluku da svoje ministarske pozicije napuste Aleksandar Vučić, kao ministar odbrane; Alisa Marić, ministarka sporta; Goran Knežević, ministar poljoprivrede i Bratislav Petković, ministar kulture.

Čelni ljudi vladajućih stranaka, najavljuju da bi sastav novog kabineta trebalo da bude predstavljen Skupštini Srbije do 20. avgusta. 

Budući da je SNS do označenog datuma izašla sa spiskom ministara koji napuštaju Vladu, ali da imena novih članova nisu poznata, niti je Vlada Srbije rekonstruisana do svoje godišnjice, izjavu vicepremijera i lidera SNS ocenjujemo sa „krenuli, pa stali„.