Razgovarao sam 40 puta sa opozicionim liderima

Predsednik Srbije o debati sa liderima opozicije. (RTS, 26. 9. 2017.)
“Ja sam jedini koji je seo 40 puta da razgovara u Narodnoj skupštini sa svim opozicionim liderima, pošto ne razgovaram valjda sa predstavnicima vanparlamentarnih stranaka, to ne bi imalo smisla, složićete se… Ja sam jedini koji je išao u skupštinu i u svakom dijalogu u skupštini ih ubedljivo pobedio, u skladu sa poslovnikom koji su oni sami doneli.“
Po već uobičajenoj proceduri, isto kao kada je bio na funkciji premijera, kad god poželi da nam saopšti nešto važno ili da se sa nekim razračuna, sam u studiju, Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana gostovao na javnom medijskom servisu. Eventualno da propita voditeljku RTS-a, jer je u nekim trenucima više pitanja postavljao Vučić, nego obratno. 
Na pitanje zašto izbegava duele sa opozicijom, Vučić je predložio da se u emisiju pozovu petorica opozicionara, a on će sve da ih pobedi. Podsetio je kako ni bivši predsednik Boris Tadić nije imao duele na RTS, te da nije išao ni u Skupštinu, doduše zato što nije bio premijer, pa nije ni imao razloga da ide. 
“Za razliku od njega koji nije išao ni u Skupštinu, zato što nije bio premijer, ja sam išao u Skupštinu bezbroj puta i s lakoćom pobeđivao. Sad vam kažem, petoricu ih dovedite, pobediću petoricu… Na izborima sam ih pobedio desetoricu“, rekao je Vučić. 
Vučić je zatim bio malo precizniji, pa je umesto bezbroj puta, rekao da je u Skupštini bio 40 puta i tu, opet, naravno pobedio sve opozicione lidere. 
Zato smo na sajtu Otvorenog parlamenta, gde se nalaze transkripti skupštinskih rasprava od saziva iz 1997. godine do danas, proveravali koliko je puta Vučić tokom svoja dva mandata na mestu predsednika Vlade išao u Skupštinu i zašto. Naročito koliko je puta odgovarao na poslanička pitanja, pošto se poslednji četvrtak u mesecu, koji je predviđen za ova pitanja, već duže vreme vešto izbegava. 

Inače, rasprava o budžetu ili rasprava o ekspozeu, u kojima je Vučić učestvovao, obično traju danima, zbog čega smo jednu temu računali kao jedno pojavljivanje u Skupštini. U suprotnom bi ispalo da je Vučić samo tri puta bio da obrazloži poslednji ekspoze i odgovara na pitanja u vezi sa programom vlade, prošlog avgusta. Uostalom, i u skupštinskoj terminologiji to su ista zasedanja, samo u nastavcima, odnosno danima. 
Prema navedenoj metodologiji, Vučić je od 27. aprila 2014. kada je prvi put postao predsednik Vlade u parlamentu bio ukupno 14 puta. 
Od tih 14 puta, dva puta je poslanicima obrazlagao plan i program Vlade – 27. aprila 2014. i 9. avgusta 2016. godine.

Za oko tri godine u premijerskoj fotelji, Vučić je četiri puta odlazio u Skupštinu kako bi raspravljao o budžetu i rebalansu budžeta. 
U skupštinskim klupama našao se i dva puta nakon što je bivši ministar odbrane Bratislav Gašić izneo seksistički komentar na račun novinarke B92. Prvo je početkom februara 2016. Vučić obrazložio zašto Gašić treba da bude smenjen, nakon čega su svi prisutni poslanici glasali za taj predlog. Oko mesec dana kasnije Vučić je ponovo došao u parlament, ovoga puta da predloži novog ministra odbrane Zorana Đorđevića, a taj predlog je takođe usvojen. 
Inače, u istoj emisiji Vučić je, komentarišući zahteve za ostavkom ministra odbrane Aleksandra Vulina nakon afere sa kupovinom stana, izjavio da je Gašić podneo ostavku, nakon što ga je on zamolio, zbog čega je već dobio ocenu “kratke noge“

Bio je Vučić i kada se u novembru 2015. raspravljalo o jednokratnoj pomoći prosvetarima od 7.000 dinara. U aprilu iste godine Vučić je došao u parlament da obrazloži zašto nam je potreban leks specijalis za projekat Beograd na vodi, odnosno zašto je ovaj kontroverzni projekat od nacionalnog interesa. 
I na koncu, ali ne najmanje važno, Vučić je za oko tri godine svega četiri puta odgovarao na poslanička pitanja – dva puta 2014. (27. aprila i 31. jula), jednom 2015 (2. jula) i jednom 2016. (27. oktobra). Umesto da to čini svakog poslednjeg četvrtka u mesecu. 
Istinomer je ocenjivao ovaj poslednji put kada je Vučić odgovarao na poslanička pitanja, gde je ponovo pogrešno interpretirao napredak Srbije na Duing biznis listi ili tvrdio da metodologija koja se koristi za merenje broja zaposlenih nije menjana, o čemu smo više puta pisali. 
No, da se vratimo na temu, broj Vučićevih odlazaka u Skupštinu ili broj pobeda, kako to on voli da računa. Budući da je Vučić za oko tri godine umesto bezbroj, odnosno 40 puta u Skupštini bio 14 puta, od čega samo četiri puta poslednjeg četvrtka u mesecu, kada bi mogao da odgovara na različita pitanja ne samo opozicionih lidera, već svih poslanika, Vučić dobija ocenu “neistina“.
Osim toga, odlasci u Skupštinu svakako nisu zamena za televizijske duele, koje opozicija uporno traži. Podsećamo da je Vučić pred izbore 2016. obećao da će naći vremena za “TV duel sa petoricom“, ali to obećanje nije održao. Umesto toga, i pre i posle izbora nastavio je sa praksom dugometražnih gostovanja na Pinku, Hepiju i RTS-u, kad god to poželi. 

Naslovna fotografija: Fonet/Nenad Đorđević