Ravnopravnost nam je izuzetno važna

Predsednica parlamenta o rodnoj ravnopravnosti u Skupštini. (Tanjug, 30. 9. 2010. godine)
„U srpskom parlamentu se pridaje izuzetan značaj rodnoj ravnopravnosti.“

Dovoljno je samo prebrojati koliko je poslanica u Skupštini Srbije, a ima ih 55, pa da se uvidi da tvrdnja predsednice parlamenta „pada u vodu“.

Da se u Skupštini ne mari mnogo za ravnopravno učešće žena u politici potvrdilo se nedavno pri sastavljanju spiska za neke od stalnih delegacija srpskog parlamenta za učešće u međunarodnim institucijama. Skupština Srbije u tim slučajevima nije poštovala Zakon o ravnopravnosti polova.

„Samo četiri od deset stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama poštuje Zakon o ravnopravnosti polova, kojim je propisano da delegacija koja predstavlja državu mora da ima u sastavu najmanje 30 odsto žena. Čak tri srpske delegacije nemaju nijednog ženskog člana, a među njima prednjači ona pri Parlamentarnoj skupštini NATO, koja ima po pet muških članova i zamenika.“

Danas, 27. 1. 2011. godine

Povodom kritike Saveta Evrope zbog neadekvatne zastupljenosti žena u delegaciji Srbije u Parlamentarnoj Skupštini, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić uputila je predsednici Skupštine preporuku.

„Nevena Petrušić je objasnila da Srbiju zakon o ravnopravnosti polova obavezuje da u delegaciji u PS SE ima dve žene. U preporuci se navodi da, nezavisno od pravilnika SE, u Srbiji važi Zakon o ravnopravnosti polova koji nalaže da u sastavu delegacije mora biti najmanje 30 odsto manje zastupljenog pola.“

Beta, 27. 1. 2011. godine

S obzirom na to da najviše zakonodavno telo ne poštuje rodnu ravnopravnost u svim segmentima, Istinomer izjavu predsednice parlamenta ocenjuje kao neistinitu.

Usamljena među socijalistima

Kada se uzme u obzir koja poslanička grupa ima najmanje žena u svojim redovima, izjava predsednice Skupštine postaje još apsurdnija jer je to upravo ona iz koje ona dolazi – SPS-PUPS-JS. Naime, osim Slavice Đukić Dejanović, ta koalicija nema nijednu ženu u poslaničkim klupama.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević