Radovi na Slaviji počinju do kraja juna

Gradski menadžer o početku rekonstrukcije Trga Slavija. (beograd.rs, 11.5.2016. godine)
“Nakon sprovođenja predviđene procedure, radovi će početi između 15. i 30. juna, trajaće 155 dana i biće obavljeni tako da će taj trg biti ponos svih nas.”

Gužve zbog radova na trgu Slavija gradski menadžer Goran Vesić najavio je za početak letnje sezone, odnosno sredinu juna. Međutim, do danas, osim uobičajenih jutarnjih i popodnevnih gužvi na Slaviji, nema ni naznaka početka radova.

Iako je Vesić tvrdio da radovi na rekonstrukciji Slavije počinju najkasnije do kraja juna, izvesno je da se to neće dogoditi, čak i u najboljem slučaju, do kraja avgusta. 

Naime, radovi kasne iz dva razloga. Prvo, Agencija za investiranje i stanovanje Grada Beograda još nije izabrala izvođača radova za rekonsturkciju saobraćajnice na Slaviji i Bulevaru Oslobođenja, iako je rok za to istekao 30. juna.     

Na tender su se javile dve kompanije, jedna srpska i druga italijanska. Zanimljivo je da je svoju ponudu poslalo i preduzeće “Ratko Mitrović” koje je bilo angažovano na prošlogodišnjoj rekonstrukciji ulice Vojvode Stepe, a čijim radom gradski organi nisu bili zadovoljni. Podsetimo, zbog kašnjenja završetka radova u toj voždovačkoj ulici gradski menadžer je tada obećao da če izvođač radova biti stavljen na “crnu listu”. 

Beograd.rs, 4.4.2015. godine
“Za svaki dan kašnjenja biće naplaćeni veliki penali i taj izvođač neće više biti u prilici da radi nijedan projekat u Beogradu, jer će biti stavljen na crnu listu.”

Istinomer će narednih dana pratiti izbor izvođača radova, pa ćemo videti hoće li gradski menadžer Goran Vesić ostati dosledan u svojoj odluci.  

Drugi razlog kašnjenja je i tender za izgradnju fontane na Slaviji, koji je već nekoliko puta produžavan, a poslednji rok za slanje ponuda je pomeren na 11. jul. Tek nakon tog datuma uslediće otvaranje ponuda, vreme za žalbe i, na kraju, izbor izvođača radova za fontanu. 

S obzirom na to da rokovi za završetak tih procedura nisu striktno određeni, ne može se ni predvideti kada će radovi zaista početi. Primera radi, upravo izvođač radova na obnovi ulice Vojvode Stepe “Ratko Mitrović” je ugovor za taj posao sa Gradom potpisao čak osam meseci nakon završetka tendera.

Takođe, jedna od neophodnih radnji za početak radova jeste izmeštanje spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića sa trga Slavija u Aleju velikana. Međutim, ni taj posao se još ne privodi kraju, a ugovor predviđa da svi radovi na Slaviji moraju biti završeni u roku od 155 dana, što je period od pet meseci. 

Dakle, to bi značilo da, u idelanim okolnostima, radovi na Slaviji, ukoliko počnu do kraja sledećeg meseca, neće biti gotovi najmanje do kraja godine. 

S obzirom na to da izvođač radova još uvek nije izabran, kao i da tender za izgradnju fontane nije završen, obećanje gradskog menadžera Gorana Vesića o tome da rekonstrukcija Slavije počinje sredinom juna, ocenjujemo kao “neispunjeno”. 

Takođe, novo odlaganje početka radova otvara i pitanje praktičnosti da se jedno od najvećih gradskih saobraćajnih čvorišta rekonstruiše van letnje sezone, kada je broj ljudi i vozila u glavnom gradu značajno veći u odnosu na letnje mesece.