Radovi na Prokopu u roku, sve čisto kao suza

Premijer Srbije Aleksandar Vučić o tenderu za radove na stanici Prokop. (Istinomer, 26. januar 2016. godine)
“Mi smo apsolutno dobro završili posao, u roku, čisto kao suza. Ako ima ko bilo kakve primedbe, ima nadležne organe u Srbiji i neka preko njih završava.“
Predsednik Vlade Srbije je zajedno sa visokim državnim i gradskim funkcionerima 26. januara obeležio kraj prve faze radova na železničkoj stanici Prokop u Beogradu, gde su izgrađeni novi koloseci i peroni, a osim BG voza, koji tuda prolazi već nekoliko godina, počeo je da saobraća i voz za Novi Sad.
*
Premijer Aleksandar Vučić na obeležavanju završetka prve faze radova u Prokopu / Foto: Fonet

Ovaj dan je najavljivan kao istorijski, jer se nastavlja projekat započet pre četiri decenije, a Vučić je posebno naglasio da su radovi na Prokopu završeni u roku. Ipak, premijer nije želeo da sluša o tome kako je tender za te radove nezakonit, rekavši da ima onih koji žele “mržnjom na društvenim mrežama da unize i unište i ovakav dan“. 

Međutim, nema sumnje da je tender bio nezakonit, budući da je Upravni sud u junu 2015. doneo odluku da je u postupku javne nabavke za radove na Prokopu, gde je izabrana grupa izvođača na čelu sa Energoprojektom, prekršen Zakon o javnim nabavkama. 

I dok premijer poručuje da svi koji imaju primedbe u vezi sa Prokopom mogu da se obrate nadležnim organima, on ignoriše činjenicu da je nadležni organ već zaključio da je tender bio nezakonit, zbog čega njegovu izjavu da je “sve čisto kao suza“ ocenjujemo kao “kratke noge“.

Inače, tužbu Upravnom sudu 2014. godine podneo je građanski nadzornik u postupku javnih nabavki za radove na Prokopu – “Toplički centar za demokratiju i ljudska prava“.

Upravni sud je u junu 2015, posle gotovo godinu dana, presudio da je prekršen Zakon o javnim nabavkama. Prema toj odluci, službenik „Železnica“ pojavio se i na strani naručioca i na strani ponuđača radova, što je protivzakonito.

Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za Istinomer kaže da sada Upravni sud treba da donese i odluku kojom će biti poništen tender. On kaže i da je to trebalo učiniti mnogo ranije, kako bi bilo vremena za ponavljanje tendera, kao i da sada takva odluka nema mnogo smisla, jer su radovi već završeni.

“Normalno niko sada ne može da ode da odnese cigle, mermer, šta su već tamo stavili, trafo stanice i da ponese kući i kaže ja sam uložio ovo, ovo nosim sa sobom, a evo pare vama, koji ste dali. To nije realno“, zaključuje Dobrašinović.

Istovremeno, premijer ne odgovara direktno na jednostavno pitanje zbog čega se ne poštuje odluka suda. Umesto toga on zaključuje da ima i onih koji nisu zadovoljni što su radovi završeni u roku i što su na Prokopu radile domaće kompanije. Međutim, glavno pitanje nije da li je trebalo graditi Prokop ili ne, već da sve treba raditi po zakonu.

Insistiranjem na tome da su ispunjeni obećani rokovi nikako se ne može zaobići činjenica da je tender bio nezakonit, niti zaključiti da je u Prokopu sve “čisto kao suza“, kao što tvrdi premijer Vučić.
Dakle, pitanje nezakonitosti tendera za radove na Prokopu jeste veoma važno i treba ga uvek postavljati, čak i kada premijer Vučić ne želi da sluša o tome i kada sve one koji ukazuju na neregularnosti ili postavljaju “nezgodna pitanja“ naziva mrziteljima.