Radna grupa, pa brza pruga

Ministar saobraćaja o formiranju radne grupe za realizaciju brze pruge Beograd-Budimpešta. (Tanjug, 4. 3. 2013. godine)
„Odmah smo se dogovorili da formiramo jednu radnu grupu, odnosno da predložimo vladama Srbije i Mađarske da se formira radna grupa od stručnjaka iz oblasti iz saobraćaja, finansija, ekonomije i železnice koja bi do kraja marta pripremila predlog za realizaciju tog značajnog projekta.“

O brzim prugama u Srbiji govori se više od dve decenije i do sada su usvojeni konkretni master i strateški planovi, zakoni, ali su pruge u sve lošijem stanju. Železnički Koridor 10 nije interes samo Srbije nego i Evrope, te je izgradnji brze dvokolosečne pruge Beograd-Budimpešta dat prioritet. Izgradnjom takve pruge put od Beograda do Budimpešte bi trajao tri sata umesto sadašnjih devet jer bi vozovi išli 200 kilometara na sat.

Ministar saobraćaja Mrkonjić i mađarski ambasador u Srbiji su se početkom marta dogovorili o zajedničkom interesu, a najavljena je brza izrada projekta.

Do kraja marta, međutim, nije formirana radna grupa stručnjaka, a o predlogu realizacije projekta da se i ne govori. Zato ministru ide ocena „neispunjeno“.