Prvi smo doveli Putina u Srbiju

Predsednik Srbije o prvoj Putinovoj poseti Srbiji. (TV Hepi, 19.2.2018. godine)
“A kad je to predsednik Kine pre toga došao u Srbiju? A kad je to pre toga premijer Kine došao u Srbiju? A kad je to pre toga Putin došao u Srbiju, pre nego što smo ga mi doveli? A kad to, ljudi? Pa nije nikad.”

U svom poslednjem gostovanju kod Milomira Marića na televiziji Hepi, a kako je najavio i poslednjem do izbora u Beogradu, predsednik Vučić već sasvim uobičajeno govorio je o različitim uspesima i rekordnim rezultatima. Govoreći o dobroj saradnji sa kineskim vlastima i investitorima u uspehe je pobrojao i posete kineskog predsednika i premijera Srbiji. 

Retorički je upitao Marića i njegove goste kada je predsednik Kine bio u poseti Srbiji (odgovor je pre više od 30 godina), a onda je nastavio o zvaničnicima koji su tek za vreme njegove vlasti posetili zemlju, rekavši da Putin nikada ranije nije bio u Srbiji. O svim tim posetama mediji su detaljno izveštavali, i o poseti kineskog premijera u decembru 2014, a zatim i kineskog predsednika u leto 2016. Isto tako su izveštavali i o prethodnoj Putinovoj poseti Srbiji, ne tako davne 2011. godine, kada su na vlasti u Srbiji bili Boris Tadić, na mestu predsednika, i Mirko Cvetković, na mestu premijera.

*
Mart 2011, tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i tadašnji premijer Mirko Cvetković zajedno sa  Vladimirom Putinom ispred Palate Srbije / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Inače, svaki put kada Putin dolazi u Srbiju u medijima vlada gotovo vanredno stanje, danima se izveštava koje će ulice biti zatvorene tokom njegove posete, kakva će biti agenda tokom boravka u Srbiji, koja će pitanja razmatrati sa kojim zvaničnicima, piše se o broju policajaca na ulicama i saobraćajnim gužvama. Od momenta sletanja na beogradski aerodrom, iz minuta u minut u medijima se prati gde se gost nalazi i sa kim razgovara, da bi na kraju bili rezimirani efekti posete, izlistani sporazumi koji su potpisani, a u izveštajima se mogu naći čak i jelovnik i zabave koje su Putinu priređene. 
Tako je 2011, dakle kada je Vučić bio opozicija, Putin posetio najveći domaći fudbalski stadion, zbog čega je prijateljska fudbalska utakmica Crvena zvezda – Zenit iz Sankt Peterburga nakratko prekinuta, a njegovo prisustvo na stadionu propraćeno ovacijama navijača.  
 
Neobično je da se Vučić toga ne seća, s obzirom da je, kako je prenela Radio-televizija Vojvodine, i sam bio na toj utakmici.
RTV, 23. mart 2011. godine
„Utakmicu je posmatrao i zamenik predsednika Srpske narpedne stranke Aleksandar Vučić, ali ne iz lože, nego sa zapadne tribine.“

 

*
Vladimir Putin, Petar Škundrić, Mirko Cvetković, Aleksandar Antić i Vladan Lukić, među ostalima, ispred stadiona FK Crvene zvezde u martu 2011. godine / Foto: FoNet/FK Crvena zvezda

Nakon potpisivanja nekoliko međudržavnih sporazuma o saradnji i investiranju, te 2011. godine, Putin je bio i u Skupštini Srbije, gde se sastao sa šefovima poslaničkih grupa, pa i sa tadašnjim liderom naprednjaka, Vučićevim prethodnikom, Tomislavom Nikolićem
 
Ipak, čak ni ta poseta 2011. godine nije bila prva Putinova poseta Srbiji. Prvi put je Srbiju posetio polovinom juna 2001. godine. Putinov domaćin tada je bio predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica.
Dakle, za poslednje nepune dve decenije Putin je Srbiju zvanično posetio tri puta, i to dva puta pre nego su naprednjaci ušli u vladu. 
 
Međutim, predsednik Vučić kao da je zaboravio sve što se događalo pre nego što je SNS došao na vlast (o devedesetim da ni ne govorimo) pa i nas ubeđuje u nešto što se lako da proveriti jednostavnom pretragom na Guglu. Zbog ovog neopravdanog oslanjanja na naše „kratko pamćenje“, Vučić za izjavu da je prvi put doveo Putina u Srbiju dobija ocenu „kratke noge“.
 
(Naslovna fotografija: FoNet/TV FoNet)

AŽURIRANO: 26. februara 2017. godine