Prosečna plata u januaru 420 evra

Premijer i predsednički kandidat o rastu prosečne plate. (RTS, 16. 10. 2016. godine)
“Već u januaru će nam plate biti između 420 i 430 evra, a prosečna plata u Srbiji pre nego što neko od tih velikih stručnjaka, lepotana i manekena ponovo ne zavladaju Srbijom, da će prosečna plata u Srbiji da bude najmanje 500 evra.”
Kada se u oktobru 2016. čitava Vlada preselila u Niš, premijer Vučić i njegovi ministri dosta toga su obećali građanima sa juga. Vučić je, između ostalog, najavio da će Vlada ponovo zasedati izvan Beograda, što se još nije dogodilo. Govorio je i o povećanju minimalne cene rada i povećanju plata u javnom sektoru – ta obećanja jeste ispunio – ali je najavio i značajan rast prosečne plate, počev od januara.
Međutim, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), januarska plata u proseku je bila 41.508 dinara, odnosno oko 335 evra – skoro 100 evra manje od predviđanja – zbog čega Vučićevo obećanje ocenjujemo kao “neispunjeno”.
Moguće da je Vučić mislio na decembarsku platu, koja jeste dostigla taj prag od oko 430 evra. I da je tako, jasno je da nije reč o trajnom rastu. Naime, svakog decembra plate su veće nego inače, jer se u decembru, zbog praznika, isplaćuje deo zarade koji bi se isplaćivao u januaru. Zbog toga su plate u januaru manje nego inače.
“Pored toga, krajem godine se vrše i isplate zaostalih zarada, kao i godišnjih i kvartalnih bonusa, što je takođe uticalo na rast zarada isplaćenih u decembru 2016. godine”, navodi se u obrazloženju Republičkog zavoda za statistiku.
Zato je potrebno gledati širi period od mesec dana i trendove. Podaci RZS pokazuju da je prosečna plata u proteklih godinu dana porasla, ali da nije bilo nikakvog dramatičnog skoka.
“Prosečna neto zarada u period januar-oktobar 2016. nominalno je veća za 3.7, a realno za 2.7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine”, navodi se u saopštenju RZS.
Kada će prosečna plata biti 500 evra
Sada, nekoliko meseci kasnije, pošto se nisu obistinila predviđanja, Vučić obećava da će martovska plata biti 400 evra. Ne, 420 ili 430, već skromnijih 400.
A kada ćemo dostići više puta obećavani, magični prag od 500 evra? Na Božić 2016. godine Vučić je, gostujući na televiziji Pink, tvrdio za dve godine.

TV Pink, 7. 1. 2016. godine
„Ja se nadam da ćemo za dve godine moći da kažemo da je prosečna plata u Srbiji 500 evra.“

U međuvremenu su bili izbori, Vučić je ponovo seo u premijersku fotelju i počeo da postavlja nove rokove i obećava prosečnu platu od 500 evra do kraja mandata nove vlade.

Tako umesto 500 evra na kraju 2017, sada, iako u predizbornoj kampanji, ima dosta niža očekivanja – 440 evra.

22. 3. 2017. godine
“Do kraja 2017. prosečna plata u Srbiji iznosiće 440 evra”, rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Dakle, kao na primer u slučaju izgradnje Koridora, izgradnje pruge Beograd-Budimpešta ili usvajanja Zakona o poreklu imovine, rokovi se konstantno pomeraju. Jedan rok istekne, obećanje se modifikuje, postavi se novi cilj. I tako redom. U nadi da će svi zaboraviti prethodno obećanje.

Inače, ni plata u februaru nije bila veća od 400 evra, već nešto manja od 380 evra. U slučaju da prosečna zarada u martu bude 400 (što će Istinomer naknadno proveriti), za 440 evra do kraja godine potreban je rast od 10 odsto, što je krajnje optimistično.