Prosečna plata u Beogradu niža nego pre tri godine

Šef odborničke grupe DS-a u Skupštini Grada Beograda Balša Božović o prosečnoj plati u Beogradu i broju zaposlenih. (N1, 7. 3. 2016. godine)
„Ulazimo u treću godinu vlasti Siniše Malog, a grad Beograd nije otvorio nijedno radno mesto, prosečna plata je mnogo niža.“
Balša Božović je kritikujući Sinišu Malog zbog neraspisivanja izbora u Gradu Beogradu rekao da nije otvoreno nijedno radno mesto, te da je prosečna plata niža i da je to pokazatelj usporenog ekonomskog razvoja prestonice.    
     
Podaci Republičkog zavoda za statistiku nam, ipak, daju drugačiju sliku. U 2012. godini, poslednjoj punoj godini kada je na čelu Beograda bio Dragan Đilas, prosečna plata bila je 51,121 dinar. Prošle godine, prosečna plata u Beogradu bila je 55,551 dinar, iz čega možemo zaključiti da je došlo do povećanja prosečne plate za vreme trajanja mandata Siniše Malog.

Poredeći u istom periodu stopu zaposlenosti i nezaposlenosti u Beogradu došli smo do podataka da je 2012. stopa zaposlenosti iznosila 46,9 odsto, dok je 2015. ta stopa porasla na 52,4 odsto. Stopa nezaposlenosti smanjena je sa 21,6 odsto u 2012. na 19,5 odsto u 2015. godini.     

Istinomer je pokušao da dobije objašnjenje od predsednika GO Demokratske stranke  na osnovu kojih podataka je izneo svoje tvrdnje , međutim nismo dobili odgovore na pitanja koja smo uputili elektronskim putem.
Budući da javno dostupni podaci državnih institucija pokazuju da je broj zaposlenih, ali i prosečna plata u Beogradu bila veća 2015. u odnosu na 2012. godinu, izjava Balše Božovića dobija ocenu „neistina„.