Prosečna plata lane bila 318 evra

Ministar finansija o prosečnoj plati u junu/julu prošle godine. (TV Happy, 18. 7. 2018.)
„Prošle godine u ovo vreme, prosečna plata je bila 318 evra. Sada je već 420. Ako se ne varam, čak i više. Dakle, raste nam prosečna plata u našoj zemlji. Raste nam kvalitet života.“

Jedna od omiljenih ilustracija vlasti za odličnu ekonomsku situaciju, koju je Aleksandar Vučić svojevremeno opisao rečima „toliko nam dobro ide da mi je neprijatno“, jeste visina prosečne plate. O platama najčešće govori upravo Vučić – uglavnom netačno, što je Istinomer više puta utvrdio

*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Od kada je krajem maja ove godine izabran za ministra finansija, o ovoj temi govori i Siniša Mali. Tako je, gostujući u jutarnjem programu kod Milomira Marića, Mali poručio da su najteže mere iza nas, ponovio da će do kraja godine biti povećane plate i penzije, te biti ukinut Zakon o privremenom smanjenju penzija.

„Želimo da radimo na tome da povećamo plate. Kako nam bude rastao BDP u budućnosti, biće još prostora i za povećanje penzija i za povećanje plata. Evo samo jedna cifra, jedna brojka. Prošle godine u ovo vreme, prosečna plata je bila 318 evra. Sada je već 420. Ako se ne varam, čak i više. Dakle, raste nam prosečna plata u našoj zemlji. Raste nam kvalitet života“, rekao je Mali.
Međutim, ni ta „jedna cifra, jedna brojka“ koju je izneo Siniša Mali, jednostavno nije tačna. „Prošle godine u ovo vreme“, kao što je Istinomer već pisao, prosečna neto plata iznosila je 379 evra (jul 2017), odnosno 400 evra, ukoliko se zarade gledaju po staroj metodologiji. U junu prošle godine „ta jedna brojka“ iznosila je 385 evra (407 po staroj metodologiji). 
Iako će Republički zavod za statistiku tek sutra u podne (25. jul) saopštiti kolika je bila prosečna zarada u maju ove godine, već nekoliko dana se zvaničnici (Vučić i Mali) „gađaju“ brojkama koje javnost još uvek ne zna. Čas je, prema Vučiću, u maju plata bila 424 evra, čas 426 evra, a eto, i Siniša Mali je rekao da plata „sada već 420, ako se ne varam čak i više“. 
Poslednji dostupni podaci, koje je objavio RZS, odnose se na april, kada je prosečna zarada iznosila 49.117 dinara, odnosno 415,6 (kurs na dan 30. aprila). Poređenja radi, u aprilu 2017. ova brojka iznosila je 374 evra (403 po staroj metodologiji).
Kada Republički zavod za statistiku bude objavio nove podatke, moći ćemo sa sigurnošću da proverimo da li je prosečna zarada sada „420 evra, čak i više“, kao što tvrdi Mali. Kada je, međutim, reč o zaradama u istom periodu prošle godine, videli smo da je prosečna plata „prošle godine u ovo vreme“ bila znatno viša od 318 evra, pa Siniša Mali za ovu izjavu dobija ocenu „kratke noge„.