Projekat za Muzej grada Beograda do kraja 2014.

Gradski menadžer o zgradi muzeja. (Blic, 10. 3. 2014. godine)
„Ovo je možda najvažniji projekat koji u kulturi Beograda treba da uradimo. Grad Beograd, odnosno Agencija za investicije i stanovanje do kraja godine (2014.) uradiće projekat rekonstrukcije ovog muzeja“.
Muzej grada Beograda verovatno je jedini prestonički muzej u Evropi koji nema svoju zgradu. Kako na svom sajtu ističe ova kulturna institucija, još od 1903. kada je osnovan, muzej je u stalnoj selidbi, a najduže se zadržao u zgradi Biblioteke grada Beograda u Zmaj Jovinoj 1, gde mu se i sada nalaze kancelarije i depoi. Svoje postavke izlažu na trinaest mesta u Beogradu.  
*
Konkurs za izradu idejnog rešenja / Foto: Muzej grada Beograda
Gradski menadžer Goran Vesić je još u martu 2014. godine najavio završetak projekta rekonstrukcije nove zgrade u Resavskoj ulici u koju bi Muzej grada Beograda trebalo da se useli. 

Blic, 10. 3.2014 godine
,,Ovaj prostor neće biti rekonstruisan iz gradskog budžeta, već ćemo pokrenuti akciju sa prijateljskim gradovima Evrope, vladama iz celog sveta, a pozvaćemo i Beograđane koji žive u svetu, a imaju svoje kompanije, kao i one koji žive u Beogradu, da daju donacije i da zajedno uradimo muzej u koji treba da stane cela istorija grada.’’

Otvaranje ovog muzeja najavio je i Siniša Mali odmah pošto je izabran za gradonačelnika Beograda. 

kombeg.org.rs, 24. 4. 2014. godine.
,,Takođe će prioritet nove gradske vlasti biti i osnaživanje kulturnih projekata i ustanova kulture, kao što je otvaranje Muzeja grada Beograda, jer duboko verujem da je kulturni duh Beograda njegova najveća vrednost.“

Međutim, dve godine kasnije iz Agencije za investicije i stanovanje poručuju za Istinomer da ovakav projekat i dalje ne postoji, ali da je u planu. Naime, tek pre deset dana raspisan je konkurs za idejno rešenje prenamene ovog objekta. Prema pobedničkom arihtektonskom planu trebalo bi da bude raspisana javna nabavka za izradu projekta do kraja 2016. godine, planiraju u ovoj gradskoj agenciji.   

Pre deset godina, Muzeju grada Beograda dodeljena je zgrada Nove vojne akademije u Resavskoj 40b. Prema pisanjima medija, u prvih nekoliko godina prepreku za useljenje predstavljali su nerešeni imovinsko-pravni odnosi. Vlasnik zgrade sada je grad Beograd, a u katastru objekat je zaveden kao kulturno dobro. Međutim, muzejskih postavki još uvek nema, a tek od pre godinu dana tamo se po potrebi postavljaju izložbe, rekla je za Istinomer direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac. 

,,Preseljenje muzeja kao Muzeja grada Beograda neće biti sigurno još desetak godina zato što zgrada treba da se privede nameni, zato što treba da se kompletno građevinski sredi, da se postavi mobilijar, da se uradi projekat stalne muzejske postavke. To je sve jako veliki posao, a kada to radite na 3.000 kvadrata, onda to zahteva vreme’’, navela je direktorka Muzeja.

Eksponati Muzeja grada Beograda još uvek se nalaze po kancelarijama ili u nekim od depoa na više lokacija u gradu. S obzirom na to da projekat rekonstrukcije zgrade u kojoj bi ove vrednosti trebalo da nađu svoje mesto još uvek ne postoji ni na papiru, izjavu gradskog menadžera Gorana Vesića ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.