Projekat metroa do leta

Potpredsednik Vlade o izgradnji metroa u Beogradu. (Blic, 9. 4. 2011. godine)
„Tako da će, nadajmo se do leta (2011.), da se odredi mogućnost izrade, ne samo projektne dokumentacije, nego i same izgradnje prve linije metroa.“

Izgradnja beogradskog metroa jedna je od stavki sporazuma o strateškom partnerstvu Srbije i Francuske koji je potpisan u aprilu 2011. godine. Potpredsednik Vlade Đelić je najavio da će biti formirani pregovarački timovi kako bi se započeli pregovori o modalitetima gradnje.

Prvi pregovori francuske kompanije „Alstrom“ i predstavnika gradske vlasti održani su u avgustu, a procena je da bi ukupna vrednost izgradnje metroa bila oko milijardu evra.

„Predstavnici grada Beograda i francuske kompanije ‘Alstom’ juče su načelno postigli dogovor o gradnji prve linije beogradskog metroa, od Ustaničke do Tvorničke ulice u Zemunu…Dogovoreno je da bi studija trebalo da bude završena do septembra 2012. godine, kao i da bi već sredinom 2013. radovi mogli da počnu.“

Blic, 10. 8. 2011. godine

Početkom oktobra Skupština Beograda je prihvatila informaciju o realizaciji projekta „Beogradski metro“, kojom je predviđeno da radovi na izgradnji počnu za dve godine, a sredinom novembra 2011. potpisana je tek izjava o zajedničkom učešću u izradi projekta izgradnje metroa. Od projektne dokumentacije, studije izvodljivosti i finalnog ugovora o izgradnji prve linije metroa još ništa, a najave su da ih možemo očekivati za 15 meseci.

Zbog toga vicepremijer od Istinomera dobija ocenu „neispunjeno“.