Proizvodnja u FAP-u od septembra 2014.

Premijer Aleksandar Vučić o rešenju pitanja fabrike FAP. (B92, 30. 5. 2014. godine)
“Mi ne bismo danas bili ovde da ne postoji potpuna odlučnost i jedne i druge strane da taj posao do kraja avgusta (2014) bude završen. Dakle, od prvog septembra ide prvih 200 radnika, zatim još 200, zatim još 200.“
Kada je u maju 2014. potpisan Memorandum o razumevanju sa finskom kompanijom SISU, premijer Aleksandar Vučić bio je uveren da će FAP sa proizvodnjom početi u septembru iste godine.  

Međutim, godinu i po dana kasnije, radnici u Priboju štrajkuju glađu tražeći neisplaćene zarade, dok Srbija i dalje traži strateškog partnera. Prema rečima zvaničnika, još je u opticaju finska kompanija, koja se jedina prijavila na tender u maju 2015.  

Budući da proizvodnja još nije počela, uprkos brojnim obećanjima, naročito u izbornoj kampanji 2014, obećanje premijera Vučića ocenjujemo kao “neispunjeno”. 
*

Inače, saga o privatizaciji FAP-a počela je u oktobru 2013. godine, kada nakon višednevnog štrajka radnika iz Priboja, koji su tražili isplatu zaostalih zarada i overu knjižica, u grad stiže prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i otvara seriju velikih obećanja. 

Vučić je u Priboj došao sa predstavnicima Mercedesa i obećao da će FAP raditi bolje nego u prethodnih 15 godina.

Novi magazin, 31.10.2013.
„FAP neće biti zatvoren, naprotiv, do 1. marta ćemo naći strateškog partnera i sprovesti stvarno, a ne lažno restrukturiranje“, najavljuje Vučić.

U jeku izborne kampanje u februaru 2014. godine Vučić se hvali kako je pronađeno rešenje za FAP, i to “posle 20 godina”, a ljudima u Priboju poručuje da “počinje nova era za FAP“. Vučić dalje objašnjava da je pronađen strateški partner, “jedna od najmoćnijih evropskih kompanija, koja će izvoziti FAP-ove proizvode po celoj Evropi“. 

 
I nakon što je izabran za premijera Vučić u ekpozeu ponavlja da je pronađeno rešenje za FAP.
“Za FAP smo našli rešenje i do kraja ove godine, moderni novi kamioni će ponovo biti proizvedeni u Priboju. Ali ne proizvedeni od strane države, biće proizvedeni od strane privatne kompanije”, obećao je Vučić pred poslanicima Skupštine Srbije.

Oko mesec dana kasnije, 30. maja 2014. ministar privrede Dušan Vujović i vlasnik i direktor kompanije SISU Timo Korhonen potpisali su Memorandum o razumevanju, a Korhonen je tada rekao da je “cilj da do kraja avgusta potpišemo ugovor“.  

 
Vučić je, takođe, rekao da postoji odlučnost dve strane da posao bude završen do kraja avgusta 2014. “Dakle, od 1. septembra ide prvih 200 radnika, zatim još 200, zatim još 200“, najavio je prvi čovek Vlade Srbije. 
 
I posle prvog probijenog roka, Vučića nije napustio optimizam, pa je krajem septembra 2014. izjavio da smo “blizu rešenja za FAP”. 

Tek u maju 2015. završen je tender za privatizaciju FAP-a na koji se prijavio samo finski SISU. Međutim, dogovor sa tom kompanijom nikada nije sklopljen, dok su se u medijma u nekoliko navrata pojavile spekulacije da su Finci odustali od projekta.  
 
Skoro godinu dana kasnije, dok radnici u Priboju ponovo štrajkuju zbog kašnjenja plata, ministar privrede Željko Sertić tvrdi da su pregovori sa finskom kompanijom u toku i obećava da firma neće otići u stečaj.

B92, 1.3.2016.
„Pregovori nisu propali, iz SISU su stavili pred nas zahteve kao što su 30 miliona dolara podsticaja što nije bilo u skladu sa zakonskim rešenjima, a moramo da imamo i neku vrstu garancija za to“, rekao je Sertić.

Istovremeno, premijer Vučić ne odustaje od tvrdnje da je pronađen strateški partner, ali i on priznaje da je problem nastao kod garancija za subvenicije koje daje država.

“Tražimo i čekamo te garancije, ako ih dobijemo imamo poslovnog partnera, ako ih ne dobijemo, nemamo, tražićemo drugog”, kaže Vučić.

Dakle, uprkos više čvrstih obećanja da SISU dolazi u FAP, sada smo u sličnoj situaciji kao i pre dve godine kada je obećavano da kreće proizvodnja – FAP i dalje stoji, a rešenja nema na vidiku.

Zbog toga su radnici krajem februara ponovo organizovali proteste, a grupa radnika je stupila u štrajk glađu.

Nakon više pregovora u Ministarstvu privrede, 3. marta je štrajk zamrznut, pošto je, kako je saopšteno, postignut dogovor sa predstavnicima radnika u vezi sa socijalnim programom i povezivanjem radnog staža, ali i u vezi sa smenom rukovodstva. Iz ministarstva tvrde da preduzeće neće otići u stečaj do konačnog rešenja statusa.
Svakako pitanje strateškog partnera i privatizacije FAP-a ostaje otvoreno, a po svoj prilici ponovo će biti tema predizbornih obećanja.