Prođe leto šezdeseto…

Ministar kulture o preseljenju Jugoslovenske kinoteke do juna 2009. (Danas, 30. 07. 2008. godine)
„Učiniću sve da preseljenje u novu zgradu bude 6. juna iduće godine, kada će Kinoteka proslaviti lep jubilej – šezdesetogodišnjicu postojanja.“

Istakavši da je završetak zgrade Kinoteke u Uzun-Mirkovoj ulici u Beogradu od velikog značaja, ministar kulture Nebojša Bradić je u leto 2008. obećao da „dogodine za šezdesetodišnjicu Kinoteke njena nova zgrada biće svečano otvorena.“ (Glas javnosti, 30. 07. 2008. godine)

Ministar je i krajem 2008. prilikom posete zgradi Jugoslovenske kinoteke izjavio da je dinamika rekonstrukcije intenzivirana i „da očekuje da će zgrada biti u funkciji u junu sledeće godine.“ (Politika, 30. 12. 2008. godine)

Ipak, nije bilo tako. Jugoslovenska kinoteka je „obeležila 60. godišnjicu rada u svom novom, ali – nedovršenom zdanju u Uzun Mirkovoj ulici. Bradić je izrazio nadu da će do 61. ‘rođendana’ biti dovršena rekonstrukcija zdanja iz 19. veka, koje je bilo sedište Beogradske opštine.“ (Tanjug, 07. 06. 2009. godine)

Reditelj Emir Kusturica obećao je da će, kada se završi gradnja, kompletno opremiti tri sale za projekciju, a ostatak novca očekuje se od donatora i dobrotvora. Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da donacija podrazumeva kompletno opremljene bioskope sa sedištima, digitalnim zvukom i 35-milimetarskom slikom.

„U ovom času da bi se zgrada privela nameni potrebno je 200 miliona dinara. Kod Evropske investicione banke aplicirali smo 160 miliona, a razliku od 40 miliona moramo da rešavamo na druge načine. Zgrada je građevinski potpuno gotova i sada ju je potrebno opremiti, a ‘lakše se diše’ sada kada se zna da će Emir opremiti dvorane, tako da ‘Kustendorf’ neće biti samo u Mećavniku, već će deo toga biti i u Beogradu.“

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, Press, 31. 07. 2009. godine

Zgrada Kinoteke je i 2010. godine osvanula u „sivoj fazi“, pa je Vlada Srbije obezbedila još novca za njen završetak.

„Vlada Srbije je za 2010. odobrila je oko 616 miliona dinara iz sredstava Nacionalnog investicionog plana za finansiranje projekata Ministarstva kulture u 2010. godini, uključujući rekonstrukcije Narodne biblioteke Srbije, Jugoslovenske kinoteke i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Za rekonstrukciju zgrade Jugoslovenske kinoteke odobreno je 239.183.579 dinara.“

SEEcult.org, 25. 02. 2010. godine

Dan za danom, Kinoteka je i 61. rođendan dočekala neuseljena. Ministar Bradić je obišao Arhiv Jugoslovenske kinoteke na Košutnjaku, a zgradu direkcije ne pominje. Jedino na sajtu njegovog ministarstva može da se pročita šta se dešava sa „zidanjem Skadra u Uzun Mirkovoj“.

„Radovi na zdanju u Uzun Mirkovoj, gde će biti smeštena direkcija Kinoteke, tri filmske sale sa najsavremenijom tehničkom opremom za filmske projekcije, biblioteka sa čitaonicom, fonoteka i videoteka, muzej kinematografije i filmske laboratorije, se nastavljaju. Zgrada je građevinski potpuno završena, priključene su voda, struja, sprovedena je rasveta, a od Evropske investicione banke, preko Ministarstva kulture Srbije, Kinoteka je dobila 2,2 miliona evra za opremanje, a tender za izbor izvođača radova biće raspisan 18. juna.“

Ministarstvo kulture, 07. 06. 2010. godine

Budući da su već dva rođendana prošla, a da Kinoteka još nije završena, ministar Bradić dobija ocenu „neispunjeno obećanje“.