Prepolovili smo trgovinski deficit sa EU

“Od 2012. godine do danas, uspeli smo da prepolovimo trgovinski deficit koji imamo sa EU.“

Premijer o trgovinskoj razmeni sa EU. (Otvoreni parlament 9. 8. 2016. godine)

Srbija je puno dobila od evropskih integracija, jedna je od poenti premijerovog izlaganja ekspozea u Skupštini Srbije. Novi-stari predsednik Vlade Aleksandar Vučić istakao je da u trgovinskoj razmeni sa EU Srbija postaje sve ravnopravniji partner i da je trgovinski deficit u poslednje četiri godine, nakon što je počela puna primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – prepolovljen. Podaci Evropske komisije pokazuju da se trend zaista menja, ali ne samo od 2012. kako to premijer govori, već i ranije u mandatima prethodnih vlada Srbije.
*

(Zeleni stubići predstavljaju uvoz iz EU, a crveni srpski izvoz na evropsko tržište)

U 2012. godini Srbija je u EU izvezla robu vrednosti preko pet milijardi evra, a uvezla za 9,6 milijardi evra što znači da je ostvaren deficit od 4,6 milijardi evra. Naredne 2013. godine Srbija takođe uvozi robu vrednosti oko devet milijardi, da bi u 2014. i 2015. uvoz evropske robe na srpsko tržište prešao 10 milijardi evra.
U isto vreme, rastao je mnogo brže plasman srpskih proizvoda na evropsko tržište što je omogućilo da Srbija ostvari niži trgovinski deficit sa 28 evropskih članica. Godine 2013. izvoz u EU iznosio je oko 6,5 milijardi evra (deficit sada pada na 3,3 milijarde). Naredne 2014. izvoz je prešao sedam milijardi (deficit 3,24 milijarde). Prošle godine izvoz u EU dostigao je skoro osam milijardi evra, uz trgovinski deficit od 3,27 milijardi evra.
Ako uporedimo deficite u 2012. i 2015. godini, jasno je da je minus manji, ali nije baš prepolovljen kako je to premijer rekao, već je smanjen za 31 odsto zbog čega premijer dobija ocenu „skoro istina“. 
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Srbije stupio je na snagu 1. septembra 2013. godine. Pregovori o SSP između Srbije i EU zvanično su počeli 7. novembra 2005. godine. Međutim, pregovori su se odvijali u senci nedovoljne saradnje srpskih vlasti s Haškim tribunalom, zbog čega su u maju 2006. suspendovani. Pregovori su ponovo nastavljeni u junu 2007. da bi 2008. sporazum bio potpisan zajedno sa Prelaznim trgovinskim sporazumom.