Preko grobova u budućnost

Predsednik Skupštine grada Kragujevca o namerama da na mestu grobnice streljanih u Drugom svetskom ratu bude izgrađena podzemna garaža. (Politika, 30. 9. 2011. godine)
„Svaki grob koji stoji na putu razvoja Kragujevca biće izmešten, a posmrtni ostaci, ukoliko postoje, biće ekshumirani.“

Odmah nakon što je Skupština grada Kragujevca usvojila plan detaljne regulacije, kojim je predviđeno da se spomen-obeležje „Fontana narodnih heroja“ izmesti, a sa njom i grobovi pripadnika partizanskog pokreta, čiji su posmrtni ostaci tu preneti posle rata, protiv ovakve odluke usprotivili su se potomci streljanih. Međutim, kragujevačka vlast tada je tvrdila da ne odustaje od namere da upravo na tom mestu sagradi javnu garažu. Tvrdeći da grad nema podatke o tome da se ispod spomenika nalaze i grobnice, predsednik lokalnog parlamenta Saša Milenić je izjavio da će „svaki grob koji stoji na putu razvoja Kragujevca biti izmešten“.

„Podaci kojima smo raspolagali govorili su samo o spomen-obeležju, no, čak i da tu postoji grobnica, razvoj grada ne može biti zaustavljen. Uz sav pijetet i poštovanje prema potomcima žrtava, ja se nadam da će oni razumeti da treba da živimo za budućnost, a ne za prošlost – navodi Milenić, naglašavajući da će prilikom izmeštanja spomenika i ekshumacije posmrtnih ostataka grad poštovati zakonsku proceduru.“

Politika, 30. 9. 2011. godine

Samo dva meseca kasnije ispostavilo se da gradska vlast neće učiniti ono što je Milenić tvrdio.

„Posle primedbi koje je uputila stručna javnost, u Direkciji za urbanizam i izgradnju izvršene su neke izmene u odnosu na plan koji je pre dva meseca usvojila Skupština grada, pa će tako ‘Fontana narodnih heroja’ ostati na svom mestu, spomenik Radomiru Putniku ispred zgrade Suda takođe, a famozna ‘kula’, poslovna višespratnica, sačekaće neke bolje dane.“

Politika, 22. 11. 2011. godine

Svakako da je nova odluka odgovornija i celishodnija. No, Istinomer beleži da čvrsto obećanje predsednika kragujevačkog parlamenta, ipak, nije ispunjeno.