Predložićemo mandatara za sedam do deset dana

Predsednik države o predlogu kandidata za mandatara nove Vlade (Tanjug/Youtube, 6. 3. 2024. godine)
  „Mi smo izabrali danas kandidata za gradonačelnika, kandidata za predsednika Narodne skupštine, a za mandatara je predsednik Vučević predložio sedam do 10 dana da sačekamo, pa ćemo onda izaći i sa tom kandidaturom.“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sednice predsedništva Srpske napredne stranke, 6. marta da će ime kandidata za premijera biti saopšteno za sedam do deset dana, nakon dodatnih konsultacija koje je zatražio predsednik SNS-a Miloš Vučević.

Više od 20 dana posle toga, Vučević je na RTS-u 27. marta još jednom produžio rok.

„Verujem da ćemo u narednih sedam, 10, 15 dana videti jasne konture buduće vlade i da ćemo o tome obavestiti javnost. Nismo zakasnili, zato i postoje zakonski rokovi od 90 dana za formiranje vlade”, rekao je Vučević.

Povezan sadržaj
Mirjana Nikolić 24. 12. 2023.

Inače, po završetku izbora u decembru prošle godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao je da će Vlada biti veoma brzo formirana, a kao rok više puta pomenuo je 15. mart.

U međuvremenu, stranački funkcioneri SNS-a poput Vladimira Orlića uglavnom bili neodređeni i ponavljali da će vlada biti formirana “jako brzo” ili kao predsednica skupštine Ana Brnabić da će se sastav vlade znati uskoro. Niko se osim Vučića i Vučevića nije usudio da daje prognoze o datumima, osim što su svi ponavljali da će se zakon poštovati.

Zakonski rok za formiranje vlade je 90 dana od konstituisanja skupštine, najkasnije 6 maja. Dakle rokovi nisu probijeni, ali zbog toga što je više puta sam najavljivao kada će se znati ime premijera, a to se nije dogodilo, Vučić dobija ocenu “neispunjeno”.